Grabar Kitarović: Kada sam bila mala čekala sam odjavnu špicu RTV Zagreb da bi slušala himnu s rukom na srcu!

Screenshot: TV Osijek

"MORAM vam ispričati nešto nevjerojatno. Kada sam bila mala tada je još postojala Radio Televizija Zagreb koja je završavala program s "Lijepo našom". Često sam čekala kraj programa iza ponoći da bi slušala himnu. Tada bih u tišini svoje kuće ustala i slušala himnu. Onog momenta kada dolaze stihovi "dok mu živo srce bije", ja bih stavljala ruku na srce. Nisam je držala tijekom cijele himne, ali ja držim da volim taj običaj", naglasila je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović gostujući u emisiji Bujica.

Naime, voditelj emisije Velimir Bujanac pitao je Kolindu Grabar Kitarović smetaju li joj "kao nekima" kockice na dresu i što igrači hrvatske reprezentacije drže ruku na srcu za vrijeme himne.

TV Zagreb dobio himnu tek 1990 godine

"Mislim da je držanje ruke na srcu za vrijeme himne dodatni dokaz ponosa i domoljublja", objasnila je Grabar Kitarović dodajući da joj je "jako drago vidjeti kada to rade naši sportaši" te ispravila voditelja da nisu "kockice" nego "kvadratići". 

Ono što u emisiji nije bilo rečeno je da Televizija Zagreb nikada nije završavala program s himnom "Lijepom našom". To je uvedeno tek 1990. godine kada je Grabar Kitarović imala 22 godine. Radio Zagreb imao je himnu, ali samo u instrumentalu.

Emisija je inače vrvjela od domoljublja što je potencirao voditelj svojim pitanjima. Tako je jedno od pitanja bilo i ono gdje je bila 27. travnja 1992. godine kada je "pokojni predsjednik Tuđman s ponosom uzviknuo - Imamo Hrvatsku!"

U Unproforu i Crvenom križu imala bi 10 puta veću plaću

"Zaposlila sam se u državnoj upravi, a ne u jednom Crvenom križu ili Unproforu gdje bih imala puno veći novac. Imala bih deset puta veću plaću, ali ja to nisam htjela. Svoju budućnost vidjela sam u Hrvatskoj", odgovorila  je Kolinda preciziravši da je tada bila na trećem katu zgrade Ministarstva znanosti na Štrosmajerovom trgu. Dva mjeseca prije tog datuma dobila je posao, a tvrdi da je tada imala plaću od 95 maraka mjesečno. 
 

Pročitajte više