Grad Split ima dvije nove tvrtke: Splitska obala za turizam, Split gradnja za jeftine stanove

GRAD SPLIT ima dvije nove tvrtke. Split gradnju, koja će se baviti gradnjom stanova na osam gradskih lokacija po cijeni tisuću eura kvadrat, i Splitsku obalu, koja bi se trebala baviti turizmom premda je registrirana za čitav niz djelatnosti.

Prijedlozi su prošli na Gradskom vijeću bez problema premda nisu predočene nikakve studije, brojke... Ništa. Kakav je interes Grada Splita u svemu tome, vijećnicima je pokušao objasniti splitski gradonačelnik.

Kerum napravio biznis plan, nije potrebno da se predstavi vijećnicima

"Ja sam osobno izradio biznis plan. Ne trebam vam ga predočiti, jer se već sad jasno vidi da Splitska obala samo na temelju naplate vezova u gradskoj luci može imati dobit dva milijuna kuna. Nove firme Grad Split neće koštati ni kune, samo će prihod ostvarivati. Imat ćete poslovanje na uvid, detaljnije nešto govoriti o tome je nepotrebno", s visoka je krenuo Kerum.

Tko će se tu zaposliti, kad uđemo u EU, morat će sve kroz javni natječaj, postavljen je niz pitanja.

"Pa ljudi će se zaposliti. Svi su naši. Za sve će biti raspisan natječaj", uvjeravao je Kerum.

Tko ne ide na natječaje, ide u zatvor

Sa Splitskom gradnjom identična priča. Sve je super, sve za pet. "Krenuli smo s ovim projektom kad smo shvatili da POS ide sporo i da je jedino moguć uz pristanak Zagreba. Dali smo se u akciju, da riješimo podstanare. Sve ćemo ih riješiti. One koji mogu dobiti kredit za stan po tisuću eura kvadrat. Imamo osam lokacija u gradu. Mejaši, Pujanke, Diulovo, Kacunar... Banke će pratiti projekt, već dogodine bismo mogli imati prve stanove", optimističan je Kerum.

Što s Kilom i projektom POS-a? "Ništa, to nije gradsko. Konstruktor je prodao teren IGH-u. Na Kili nema infrastrukture, to košta 40 milijuna kuna. Što s Kilom trebate pitati vlasnika terena", odgovorio je Kerum. Po njemu samo Split gradnja može obaviti takav posao, jer ima zatvoren ciklus kreditiranja, što druge tvrtke nemaju. A javni natječaji, zanimalo je Aidu Batarelo iz SDP-a.

"Ako ne bismo radili po natječaju, išli bismo u zatvor. Lista  za POS-ove stanove ostaje, samo se prenosi na ove nove stanove", zadovoljio je Kerum znatiželju vijećnika, koji nisu zamijetili da se gradske tvrtke modeliraju po uzoru na Bandićev holding.

Direktor Splitske obale ima ovlasti za sklapanje poslova do 70 tisuća, a direktor Split gradnje do 100 tisuća kuna. Za više, suglasnost treba dati Nadzorni odbor.

Pročitajte više