Grad Zagreb Romima odmah pružio pomoć nakon požara u naselju Struge

Grad Zagreb je prvi pružio pomoć unesrećenima odmah nakon požara u romskom naselju Struge gdje su u noći s 14. na 15. kolovoza izgorjele barake, a 25 osoba, među kojima je 16oro djece, ostalo "bez krova nad glavom".

"Često se dešava da Grad Zagreb prvi, a često i jedini dolazi u pomoć građanima u takvim situacijama i to zabrinjava", rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Zvonimir Šostar na konferenciji za novinare u Gradskom poglavarstvu.

Koordinaciju s centrima za socijalnu skrb ocijenio je neadekvatnom, budući da se i sada pokazalo da je Centar na Pešćenici reagirao tek nakon nekoliko dana. "To je pokazatelj da lokalna uprava mora imati nadležnost nad tim centrima", ustvrdio je Šostar.

Pritom je naglasio da Grad Zagreb priprema program zbrinjavanja postradalih građana u nesrećama koji će biti gotov krajem rujna i koji će biti smjernica za rješavanje problema nastalog i nakon požara u Strugama.

Zagrebački Romi su, naime, prihvatili pomoć Grada u hrani, odjeći, obući i dekama, ali nisu prihvatiti smještaj za odrasle u gradskom prenoćištu jer se nisu željeli odvajati od svoje djece koja bi u tom slučaju bila smještena u nekoliko dječjih domova, objasnio je Šostar i dodao da su se za privremeni smještaj Romi "sami snašli".

Od njihovog stambenog zbrinjavanja za sada neće biti ništa jer zagrebačko Gradsko poglavarstvo odnosno Ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada stanove dodjeljuju po Pravilniku o najmu stanova i listama reda prvenstva na kojima se natječu 100-postotni invalidi i socijalno ugroženi.

"Siromašni Romi nisu ni u prednosti niti su diskriminirani u odnosu na druge siromašne Zagrepčane", rekao je Šostar, dodajući da su ove godine dvije romske obitelji koje su se javile na natječaj dobile stanove u najam.

Napomenuo je da u naselju Struge Romi žive u teškim uvjetima, u potleušicama od drveta i lima, ali i dodao da će Grad Zagreb napraviti popis stanovnika kako bi im se životni standard, izgradnjom odgovarajuće komunalne infrastrukture, bar donekle poboljšao. Dodao je da je nedavno u tom naselju uvedena pitka voda i asfaltirana cesta.

(Hina) xbdj ysšh

Pročitajte više