Ljudi držali manijaka s nožem u Irskoj do dolaska policije. "Spremaju se novi neredi"

Foto: EPA, Profimedia

Petogodišnja djevojčica je i dalje u kritičnom stanju i u bolnici je nakon napada nožem ispred škole na Parnellovom trgu u Dublinu koji se dogodio jučer. Još dvoje djece i njihova učiteljica također su ozlijeđeni u napadu.

Šestogodišnja djevojčica, druga napadnuta, ima ozljede glave i trebat će operaciju, dok je petogodišnji dječak koji je zadobio lakše tjelesne ozljede otpušten iz bolnice, javljaju irski mediji. 

Njihova učiteljica također je u teškom stanju u bolnici. Ranjen je i napadač koji je jutros pod stražom u bolnici. Inače, djeca u Irskoj u osnovnu školu kreću s pet godina.

Podsjetimo, jučer oko 13 sati djeca su stajala ispred škole na Parnellovom trgu, u središtu Dublina, nakon što je stigao muškarac i napao ih nožem. 

Petogodišnja djevojčica je izbodena i teško ozlijeđena i hitno prevezena u bolnicu Temple Street. Napadnuto je i drugo dvoje spomenute djece - dječak i djevojčica od pet i šest godina, koji su lakše ozlijeđeni. Njihova učiteljica je nasrnula na napadača u namjeri da ih obrani, ali je također izbodena i teško ozlijeđena. 

Irski mediji: Napadač nije rođen u Irskoj, ali zadnjih godina živi na raznim adresama u Dublinu i ima državljanstvo

Policija zasad nije službeno govorila o motivima napada niti javno objavila napadačev identitet. Irski Independent je objavio da je napadač muškarac koji je posljednjih godina živio na raznim adresama u Dublinu, živi dugi niz godina u Irskoj i posjeduje irsko državljanstvo, ali nije tamo rođen. Medij piše i da prvi rezultati istrage pokazuju da nije bio povezan sa školom u koju su djeca išla.

Dostavljač Deliverooa opisao je za irske medije kako je u trenutku napada bio u prolazu te da je odmah sišao s bicikla i udario napadača kacigom. U svladavanju su mu pomogli i ostali građani i uspjeli ga vezati dok na mjesto napada nisu stigli policija i hitne službe. 

Kaos na ulicama Dublina. Gorjeli policijski auti, autobusi, tramvaj, opljačkane trgovine

 

Noćas je na ulicama Dublina zavladao kaos nakon što su nezadovoljni građani izašli u prosvjed. Zapaljeni su najmanje jedan policijski auto i autobus, bio je zaustavljen čitav tramvajski i autobusni promet. Rulja je divljala ulicama od 17 sati popodne do kasno u noć, a pojedinci su iskoristili trenutak kaosa i pljačkali obližnje trgovine.

Šef irske policije Drew Harris jučer je za nerede okrivio, kako je rekao, potpuno luđačku frakciju vođenu krajnje desnom ideologijom. U početku, policija je rekla da je uvjerena da napad nožem nije povezan s terorizmom, ali je na večerašnjoj konferenciji za medije kazala da teroristički motiv definitivno nije isključen.

Harris je jutros opet održao presicu na kojoj je potvrdio da su zbog sinoćnjih događaja uhićene 34 osobe. 

"Očekujemo nove nerede. Pripremamo taktiku"

"Značajno je oštećeno i opljačkano 13 trgovina, uništeno je 11 policijskih vozila, tri autobusa i tramvaj firme Luas", rekao je. "Razjarena rulja pokušala je upasti i ometati mjesto zločina dok je policija provodila istragu", dodao je. 

Harris kaže da su jedinice javnog reda i mira iz cijele Irske bile raspoređene kao odgovor na kaos u Dublinu. "Policajci nisu mogli predvidjeti da će reakcija na napad nožem biti ovako velika. Izgrednici su bili puni mržnje i trebat će nam temeljna revizija taktike javnog reda i mira", kazao je šef irske policije. 

"Ovo čemu smo sinoć svjedočili je iznimna eksplozija nasilja. Takve scene nismo vidjeli desetljećima. Policija očekuje nove nerede i radimo procjene kako odgovoriti", dodao je. 

U neredima dosta ozlijeđenih policajaca, jedan teško

Tijekom divljanja rulje teško je ozlijeđen i jedan policajac, otkrio je Harris. Kaže da ima mnogo ozlijeđenih policajaca, a trenutno se utvrđuju težine njihovih ozljeda. "Bit ću u kontaktu s policajcima tijekom dana. Ovo je bila iscrpljujuća noć za cijelo naše osoblje", dodao je.

Harris je na presici opetovano branio odgovor policije na kaos rekavši da će uslijediti još mnogo uhićenja.

 

Pročitajte više