Građani i oporbenjaci pokušali spriječiti radove uz Savu u Beogradu, došla policija

Screenshot: Facebook

Skupina oporbenih zastupnika srpskog parlamenta suprotstavila se danas kordonu policije, podupirući aktiviste i stanovnike novobeogradske četvrti koji pokušavaju spriječiti radove u priobalju rijeke Save i tvrde da im se protuzakonito ugrožava sigurnost u slučaju visokog vodostaja i poplava.

"Koga štitite? Hoće li netko od vas iz policije jednom reći 'dosta više'? Ima li itko od vas kralježnicu, dokle ćete šutjeti i trpjeti da vas zloupotrebljavaju?" pitali su policiju zastupnici Narodne stranke Miroslav Aleksić i Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Građani smatraju da im se ugrožava sigurnost

Građani tvrde da su radovi započeti nelegalno, na silu, bez papira i građevinske dozvole, a strahuju da se rekonstrukcijom zidane obale na lijevoj strani Save, duž koje je nekoliko stambenih blokova, ugrožava njihova sigurnost.

Prekopavanje nasipa je bez najave i službene dokumentacije počelo zbog postavljanja električnih i vodovodnih instalacija pošto je gradska vlast nedavno objavila javni natječaj za dodjelu lokacija na kojima se mogu postaviti splavovi restorani, inače omiljena mjesta Beograđana i brojnih turista.

Započeti radovi, upozorili su aktivisti nevladinog sektora, građani novobeogradskih blokova i zastupnici, nisu sukladni zakonima koji reguliraju zaštitu vodotokova, a prekopavanje nasipa narušilo bi njegovu temeljnu svrhu i ugrozilo priobalje u slučaju visokog vodostaja i poplava, poput onih 2014. godine koje su nanijele teške posljedice uz brojne rijeke u Srbiji, uključujući Savu. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više