Građani SCG odnose u zajednici ocjenjuju lošima

Građani Srbije i Crne Gore odnose u državnoj zajednici uglavnom smatraju lošima i doživljavaju ih kao politički problem, pokazalo je istraživanje beogradskog Instituta društvenih nauka, koje je provedeno krajem prošle godine na teritoriju Srbije i Crne Gore, bez Kosova.

Rezultati tog istraživanja, koje u nedjelju objavljuju beogradski mediji, pokazuju da po 47 posto ispitanika iz obje zemlje članice, smatra da su ti odnosi loši, dok tek po sedam posto ispitanika te odnose ocjenjuje dobrima.

Na pitanje o trajnijem rješenju odnosa, najveći broj ispitanika nije mogao pružiti odgovor. Za dvije samostalne države odlučilo se po 20 posto ispitanika iz obje države, dok je varijantu državne zajednice SCG podržalo svega 15 posto ispitanika u Srbiji i 12 posto u Crnoj Gori.

Prema podacima koje je objavio Institut, iako građani smatraju da su odnosi između dvije članice državne zajednice loši, građani obe države priželjkuju opstanak te zajednice i to u skoro istom postotku - 50 posto u Srbiji, a 49 posto u Crnoj Gori. Opstanak zajednice, međutim, ne želi 29 posto ispitanika u Srbiji i 30 posto u Crnoj Gori.

Istraživanje Instituta društvenih nauka o odnosima Srbije i Crne Gore obavljeno je u razdoblju od 10. do 21. prosinca prošle godine i obuhvatilo je 2.023 ispitanika iz Srbije i 1.018 iz Crne Gore, starijih od 18 godina.

(Hina) xtman ybr

Pročitajte više