gradnja pos stanova normalnim tijekom na lokacijama na kojima su određene predradnje

Gradnja stanova iz POSa teče normalnim tijekom na svim lokacijama na kojima su odrađene sve potrebne predradnje, stanovi u Zagrebu sigurno će se graditi, ali kroz realno ostvarive projekte, s potpuno zatvorenom financijskom konstrukcijom, doznaje se u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Navodi se da program POS-a bolje napreduje u gradovima i općinama u kojima su lokalne vlasti pokazale interes i spremnost na suradnju, osiguravajući lokaciju i potrebnu infrastrukturu.

Od početka provođenja projekta poticane gradnje, odnosno od proljeća 2001. do 31. prosinca 2003. izgrađeno je 1.023 stana, što je oko 10 posto od ukupno ugovorenih, 9.806 stanova.

Izgradnja oko 4.300 stanova, u vrijednosti od 1,7 milijardu kuna, ugovorena je tijekom listopada, studenoga i prosinca prošle godine. Budući da su natječaji raspisivani na brzinu, a ugovori sklopljeni bez da su sve potrebne predradnje provedene, provedba projekta na određenim lokacijama bitno je otežana, a ponegdje i dovedena u pitanje, stoji u priopćenju iz Ministarstva.

Dodaje se da se neće dozvoliti gradnja mamutica, ni u Zagrebu ni bilo gdje drugdje u Hrvatskoj.

Za ovu godinu u proračunu je za POS osigurano oko 167 milijuna kuna. Lani je uloženo 190 milijuna kuna, a godinu ranije oko 91 milijun.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva vodit će aktivnu politiku pomoći građanima u zadovoljenju stambenih potreba, a u tome će poticana stanogradnja bit samo jedna od načina, navodi se u priopćenju.

(Hina) xbma ysšh

Pročitajte više