Gradonačelnici: Brdo Sabotin kod Nove Gorice uskoro "Park mira"

Na brdu Sabotin blizu Nove Gorice, koje je zadnjih mjeseci izazivalo polemike zbog obnovljenog kamenog natpisa "Naš Tito", bit će uz pomoć europskih sredstava napravljen park mira, objavili su u ponedjeljak gradonačelnik slovenske Nove Gorice Mirko Brulc i njegov talijanski kolega, gradonačelnik Gorizije Vittorio Brancatti. L

Gradonačelnici su se sastali kako bi dogovorili program obilježavanja prve godišnjice ulaska Slovenije u EU kojoj je u noći s 31. svibnja na 1. lipnja prošle godine na tom mjestu bio nazočan i Romano Prodi, tadašnji predsjednik Europske komisije.

"Želimo da Brdo Sabotin postane simbol udruživanja i prevladavanja granica", rekli su Brancatti i Brulc na konferenciji za novinare. Pomoću sredstava iz programa Interreg III. osigurana su sredstva da Sabotin postane izletničkim mjestom za Slovence i Talijane, a u tu svrhu bit će potrošeno skoro 400.000 eura, za pješačke staze, vidikovce i muzej koji će podsjećati na burnu povijest tog mjesta u prošlome stoljeću.

U I. svjetskom ratu su talijanski i austrougarski vojnici tu vodili bitke. Ni II. svjetski rat nije prohujao bez traga, a nakon Pariške mirovne konferencije 1947. godine stara Gorizia ostala je na talijanskoj strani, dok je Nova Gorica podignuta kao potpuno novi grad koji su gradili brigadiri iz cijele tadašnje Jugoslavije s velikim soc-realističkim stambenim blokovima. Granica između Gorizie i Nove Gorice tekla je preko brda Sabotin.

U vrijeme napetosti između Jugoslavije i Italije i tršćanske krize 50-ih godina na brdu Sabotin, preko kojega je tekla granica, postavljen je natpis "Tito" od velikih kamenih blokova koji se mogao vidjeti iz talijanske Gorizije, a krajem 70-ih godina dopunjen je kao "Naš Tito". Golemi "kameni monument" zapušten je početkom devedesetih u vrijeme osamostaljenja Slovenije, ali je "obnovljen" nakon nedavnih polemika koje je u Sloveniji izazvao film "Srce u jami" kojim je u Italiji obilježen Dan sjećanja na talijanske izbjeglice iz Slovenije i navodne zločine partizanskih "titina" (pripadnika Titove vojske) nad Talijanima pred kraj II. svjetskog rata.

Natpis iz kamenih blokova "Naš Tito" neće se dirati, no nadam se da će ga s vremenom prekriti makija, izjavio je tijekom sastanka u ponedjeljak slovenski gradonačelnik, obrazloživši da su sa natpisima na tom Brdu zapravo počeli Talijani jer je na Sabotinu nekoć pisalo "Duce", u spomen na tadašnjeg fašističkog vođu Italije Mussolinija. Na pitanje da li će i Italija ukloniti pograničnu kasarnu koja se nalazi s talijanske strane Sabotina i noću prikazuje svjetlosne signale u bojama talijanske trobojnice, Brancatti je za slovensku televiziju rekao da na to treba odgovoriti vlada u Rimu jer je riječ o državnom zemljištu.

(Hina) xlfia ysd

Pročitajte više