Gradonačelnik Istanbula dao ostavku nakon 13 godina

Foto: Hina

GRADONAČELNIK Istanbula Kadir Topbas je dao ostavku na funkciju nakon 13 godina mandata tijekom kojih je radio na promjenama najvećeg turskog grada.

"Danas odlazim s mjesta gradonačelnika Istanbula, dajem ostavku", izjavio je Topbas (72) na konferenciji za novinare na kojoj nije objasnio razloge ostavke.

On je stupio na čelo grada 2004. i zatim je ponovo izabran 2009. i 2013. u sklopu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP).

Iznenađenje u gradskom vijeću


Njegov odlazak je izazvao iznenađenje dok je gradsko vijeće Istanbula, kojim dominira AKP, nedavno dalo zeleno svjetlo za pet projekata urbanog razvoja kojima se Topbas protivio.

Erdogan je više puta posljednjih mjeseci ponovio da želi obnoviti redove stranke prije parlamentarnih i predsjedničkih izbora u studenom 2019. prije kojih će biti održani općinski izbori.

Topbasov ugled je okaljan nakon što je uhićen njegov zet Omer Faruk Kavurmaci, optužen za povezanost s pokretom klerika Fethullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je mozak neuspjelog državnog udara u srpnju 2016.

Pročitajte više