Gradonačelnik Karlovca: Branimo se vodom protiv vode, zasad daje rezultate

Screenshot: RTL

RIJEKE u Karlovcu sada rastu 10 cm na sat i zato su građani pozvani na oprez. Karlovačko područje spremnije je na poplave kao nikada ranije, no sada će se testirati njihov sustav obrane od poplava.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić kaže za RTL da se ostvaruje jučerašnja procjena da će navečer imati razinu vodostaja od 750 centimetara. Rekao je da redovne mjere prelaze u izvanredne mjere te da rast vodostaja usporava.

"Branimo se vodom protiv vode"

Mandić kaže kako prostor brane "vodom protiv vode" pa je potom objasnio što to znači.

"Boks barijere se pune vodom i pumpama se procijeđeni dio vraća natrag. Kako za sada stvari stoje to daje rezultate", rekao je gradonačelnik Karlovca za RTL te dodao da Karlovčani imaju iskustva s ovakvim vodostajima.

"Podijelili smo vreće s pijeskom, vatrogasci brane jednu cestu. Prema sadašnjim informacijama stanje je dobro ali će tamo vodostaj biti veći, ali vjerujem da će to biti dobro. Sve službe su na terenu, dignuli smo gradske tvrtke, zaposlenike, javnu vatrogasnu postrojbu, dobrovoljne vatrogasce, trudimo se", veli Mandić.

"Očekujemo da će narednih dana vodeni val padati"

Mandić se osvrnuo na situaciju u Ozlju gdje je voda ušla u kuće. Navodi da je riječ o situaciji do koje proteklih godina nije dolazilo. 

"Ima nekih probijanja vode u kuće, ali vjerujem da će i tamo sve biti dobro. Ne očekujem da će dogoditi scenarij rekordnog vodostaja od 830 centimetara. Vodeni val će tijekom noći biti na vrhuncu, zadržat će se neko vrijeme, a očekujemo da će narednih dana padati i da će sve ostati kako treba", naveo je Mandić.

Gradonačelnik Karlovca kaže kako je situacija teška i stresna za sve stanovnike karlovačkog područja koji su direktno ugroženi, ali da se nastoje pobrinuti za njih.

"Na terenu su povjerenici Civilne zaštite i bitno je da imamo sve informacije, da ih sugrađani traže. Imamo situaciju u gradu, grad je gradilište, a kiše su popunile iskope. Pozivam sve na dodatan oprez", rekao je Mandić za RTL.

 

Pročitajte više