Gradonačelnik Londona suspendiran na četiri tjedna zbog uvrede Židova

GRADONAČELNIK Londona Ken Livingstone u petak je suspendiran s dužnosti na četiri tjedna, počevši od 1. ožujka, jer je židovskog novinara usporedio s čuvarom nacističkog koncentracijskog logora, izvijestilo je stegovno povjerenstvo.

Tri člana Adjucation Panela, neovisnog tijela zaduženog za ocjenu ponašanja predstavnika lokalne vlasti, jednoglasno su zaključila da je gradonačelnik pokazao "neosjetljivost" i "bez razloga uvrijedio" Olivera Finegolda, izvjestitelja londonskog dnevnog lista Evening Standard.

Laburistički gradonačelnik u veljači je usporedio novinara koji ga je htio intervjuirati po završetku jedne večernje priredbe, s "bivšim njemačkim ratnim zločincem". Novinar je odgovorio da je Židov i da se osjeća uvrijeđenim. Ken Livingstone je uzvratio: "Onda me podsjećate na čuvara koncentracijskog logora".

Gradonačelnik se zatim odbio ispričati, unatoč zahtjevima političara, predstavnika židovske zajednice i onih koji su preživjeli holokaust.

Livingstone je "prekršio pravila dobrog ponašanja londonskog gradonačelnika nanijevši štetu ugledu te dužnosti", ocijenilo je povjerenstvo.

Pročitajte više