Grand Prix filmu „Ascension“ Bena Ferrisa

EKSPERIMENTALNI film „Ascension“ (Uzdići se) australskog redatelja Bena Ferrisa, pobjednik je ovogodišnjeg One take film festivala. Žiri u sastavu Fabrizio Prada, Jan Cvitkovič i Stanko Herceg ocijenio je Ferrisov film najboljim u konkurenciji od 24 filma prikazana u natjecateljskom programu.

Prema riječima slovenskog redatelja Jana Cvitkoviča, „Uzdići se“ je film velikog emocionalnog naboja koji gledatelju ostavlja mnogo mogućnosti interpretacije i promišljanja. Jedini lik u filmu tumači mlada žena koja se oslobađa „okova“ kolotečine. Cvitkovič je naglasio kako u „Ascension“ nema traga manipulaciji i upravo je ovo svojevrsno „nepodilaženje“ gledatelju prevagnulo da žiri jedinu festivalsku nagradu dodijeli ovom eksperimentalnom ostvarenju. Žiri je pohvalio i odličnu glumu Jean – Dale Alexander kao i kameru Jamesa Barahanosa, čiji je rad zagrebačka publika upoznala na prošlogodišnjem izdanju festivala na kojem je Ferrisov film „Kuhinja“ bio jedan od zapaženijih.

U najužem izboru bilo je i igrani film „Take it back“ (Vrati to), irskog redatelja Viko Nikcia, intrigantna priča ispričana od kraja prema početku.

Ovogodišnji One take film festival, održan u kinima Tuškanac i Jadran, postigao je vrlo dobru posjećenost i interes većinom mlađe publike. Posjetitelji su imali priliku pogledati stotinjak filmova iz 14 zemalja u glavnom i popratnom programu koji je ove godine bio posvećen dokumentarnom filmu tzv. Cinema verite.

Pročitajte više