Granić primio predstavnike OESS-a

POTPREDSJEDNIK hrvatske Vlade Goran Granić sastao se u ponedjeljak s Ivom Petrovom, voditeljem Stalne misije Republike Bugarske pri OESS-u u Beču, i Peterom Semnebyem, voditeljem Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz Vladina ureda za odnose s javnošću.

Teme razgovora bile su povratak izbjeglih i prognanih osoba, suradnja s Haaškim sudom te nedavni izbori za Vijeće nacionalnih manjina.

Povratak prognanih i izbjeglih još nije završen, ali se nalazi u završnoj fazi, rekao je Granić te dodao kako bi taj proces trebao biti završen ove godine. Republika Hrvatska, na temelju zakona, omogućava kroz izgradnju novih i obnovu devastiranih kuća ostanak Hrvata izbjeglih iz Bosne i Hercegovine, koji žive u kućama u vlasništvu osoba srpske nacionalnosti, a žele ostati u Hrvatskoj, istaknuo je potpredsjednik Granić. Po pitanju povratka osoba srpske nacionalnosti Granić je dodao kako je do sada obnovljeno je 80 posto kuća koje su u vlasništvu osoba srpske nacionalnosti .

Za građane srpske nacionalnosti, koji nisu imali vlastitu imovinu na području Republike Hrvatske, a koristili su društvene stanove za vrijeme Domovinskog rata, i žele se vratiti u Hrvatsku, potpredsjednik Granić je rekao da će Vlada iznaći rješenje kojim će im se osigurati stambeno zbrinjavanje i povratak.

Potpredsjednik Granić i veleposlanik Peter Semneby složili su se kako je suradnja između Republike Hrvatske i Misije OESS-a vrlo dobra te naglasili kako je sve više zajedničkih pristupa u pronalaženju rješenja na pojedina pitanja, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više