Grčka: Novi opći štrajk od 48 sati u nacionalnim medijima

SINDIKAT novinara Atene odlučio je u petak organizirati novi 48-satni štrajk u svim nacionalnim medijima tražeći povećanje plaća i potpisivanje kolektivnih ugovora za 2004. godinu, saznaje se iz sindikalnog izvora.

Nijedne nacionalne novine neće izići ni u subotu ni u nedjelju dok radio i tv postaje, državne i privatne, neće emitirati vijesti od petka ujutro do nedjelje ujutro.

Štrajk podržava i nacionalna agencija ANA, agencija Makedonija-press sa sjedištem u Solunu, te ministarstvo informiranja. Štrajku se pridružio i Sindikat fotoreportera Grčke.

Sindikat novinara Atene ima 4000 članova, a šest drugih sindikalnih saveza novinara već su u utorak i srijedu organizirali štrajk upozorenja koji je trajao 48 sati.

Novinari traže potpisivanje kolektivnih ugovora za 2004. uključujući "dostojno" povećanje plaće, veće od 5,11 posto koliko predlažu poslodavci, kao i poboljšanje radnih uvjeta u profesiji.

Povećanje plaća koje su predložili poslodavci "ne pokriva gubitak kupovne moći iz 2003.", tvrde u sindikatu.

Udruga vlasnika novina iz Atene u priopćenju je u petak napomenula da su predložena povećanja plaća slična onima koja su prošle godine dobili bankovni službenici i viša od onih koja su dobili zaposleni u sektoru telekomunikacija i elektrodistribucije.

(Hina) xbnš ydgk

Pročitajte više