Grčka odbila zahtjev NATO-a za slanjem helikoptera u Afganistan

GRČKA je odbila u četvrtak zahtjev NATO-a da pošalje vojne helikoptere u Afganistan kako bi osnažila tamošnju misiju Sjeveroatlantskog saveza, priopćivši da je previše zaokupljena pripremama za Olimpijske igre u Ateni 2004.

Tri mjeseca nakon preuzimanja zapovjedništva, NATO još uvijek nije našao svu vojnu opremu i osoblje koje mu je potrebno za vođenje mirovnih snaga u Afganistanu.

Nedostaje mu 10 helikoptera i 30 obavještajnih časnika. Glavni tajnik NATO-a George Robertson lobirao je kod zemalja članica saveza kako bi pridonijele da snage budu u potpunoj spremi prije nego što se misija proširi izvan glavnog afganistanskog grada Kabula.

"Lord Robertson nam je rekao da bi nazočnost helikoptera grčkih zračnih snaga bila vrlo korisna i potrebna", izjavio je grčki premijer Costas Simitis na konferenciji za novinare nakon sastanka s Robertsonom u Ateni u četvrtak.

"Na žalost, mislimo da ovog puta Grčka ne može odgovoriti na taj zahtjev zbog velikih ekonomskih potreba u svezi s Olimpijskim igrama i potrebe da imamo naše snage ovdje u zemlji", rekao je on.

Pročitajte više