Grčka podupire članstvo Hrvatske u EU

GRČKI ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou izrazio je nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom, potporu svoje zemlje Hrvatskoj u pridruženju Europskoj uniji.

´Grčka, i kao zasebna zemlja i kao predsjedavajuća Europskom unijom, podupire članstvo Hrvatske u EU´, izjavio je Papandreou na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom.

On je čestitao Hrvatskoj na pokrenutim gospodarskim i političkim reformama, istaknuvši da Hrvatska služi kao primjer drugim zemljama u regiji.

´Vaša priča o uspjehu može postati istovjetna priča za svaku zemlju u regiji´, ocijenio je Papandreou, dodavši da je na svakoj zemlji da sama odredi tempo provedbe reformi i prilagodbe europskim vrijednostima.

Na pitanje novinara o mogućem pristupu Hrvatske Europskoj uniji 2007. godine, visoki grčki dužnosnik se ogradio izjavom da je ´vrlo teško igrati se datumima´.

´Ali ne bih isključio mogućnost da Hrvatska do tada uhvati korak´, dodao je.

Hrvatski premijer, ističući vrlo dobre i prijateljske odnose dviju zemalja, izrazio je zadovoljstvo što je Grčka preuzela predsjedanje Unijom.

´Drago nam je da Grčka predsjeda EU...zbog razumijevanja situacije u ovom dijelu Europe, i Hrvatska će upravo tijekom grčkog predsjedanja podnijeti molbu za članstvo u EU´, rekao je hrvatski premijer.

Ocijenio je da su obje zemlje zainteresirane za stanje u Europi, posebice njezinom jugoistočnom dijelu i ponovio da Hrvatska želi posebice pridonijeti regionalnoj suradnji, kako u interesu regije tako i cijele Europe.

Na pitanje grčke novinarke kako se provodi povratak izbjeglih Srba, s obzirom da se radi o važnoj obvezi Hrvatske u svijetlu pridruženja europskim integracijama, premijer Račan je odgovorio da se radi o ´jednom od strateških koraka naše zemlje´.

´Izdvajamo velika sredstva iz državnog proračuna za povratak izbjeglica´, rekao je Račan i objasnio da ´etnički sastav ne može biti isti kao iz vremena prije rata i agresije na Hrvatsku´.

Njegov sugovornik, Georgious Papandreou, dodao je da Hrvatska to pitanje mora rješavati u skladu s europskim standardima, te da je ´važnost povratka izbjeglica, ne samo u Hrvatskoj već i u drugim zemljama regije, od ogromne važanosti´.

Papandreou je uputio premijeru Račanu, u ime grčkog premijera Costasa Simitisa, poziv da u veljači posjeti Atenu. Grčki ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća ministara EU prethodno se sastao i sa svojim hrvatskim kolegom Toninom Piculom, a u Zagrebu se nalazi u sklopu turneje po pet zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja.

Papandreou je već posjestio Makedoniju i Albaniju.

Pročitajte više