Grčka popisala 54.000 izbjeglica: Tisuće će pokušati ilegalno na Zapad

Foto: FAH

GRČKA je u utorak priopćila da je završila popisivanje gotovo svih izbjeglica i migranta koji su ostali na njezinu teritoriju nakon zatvaranja europskih granica i utvrdila da ih je 54.000, među kojima je velik broj Sirijaca koji ispunjavaju uvjete iz ugovora EU-a i Turske o raspodjeli izbjeglica u EU-u.

Taj je broj utvrdio zamjenik grčkog ministra za useljeništvo Yannis Mouzalas, nakon postupka predregistracije koji su u lipnju počeli grčka azilantska služba i UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice.

Ta je akcija omogućila "uvođenje reda" u kaos koji je u veljači izazvalo zatvaranje balkanske rute kojom je od 2015. iz Grčke u sjevernu Europu prošlo više od milijun izbjeglica, pohvalio se Mouzalas na tiskovnoj konferenciji. Broj koji je objavio Mouzalas obuhvaća i oko 11.000 izbjeglica i migranata koji su zadržani na grčkim otocima pošto je na snagu stupio ugovor EU-a i Turske kojim se predviđa njihovo vraćanje u tu zemlju.

Izuzmemo li njih, znači da se zemlja u idućem razdoblju mora pobrinuti za više od 40.000 izbjeglica i migranata, pri čemu postupci za odobravanje azila traju najmanje godinu dana, komentirao je za AFP izvor u vladi.

Tisuće planiraju ilegalno u EU

U postupku predregistacije zabilježeno je 27.592 tražitelja azila, među kojima je 43 posto žena i 46 posto malodobnika.

Više od polovine (54 posto) su Sirijci, 27 posto su Afganistanci i 13 posto Iračani. "Oko 75 posto te populacije može zatražiti azil, u Grčkoj ili u EU-u", istaknuo je Mouzalas.


Tom se broju pridodaju tražitelji azila popisani do lipnja, za koje je već utvrđeno da ispunjavaju uvjete za razmještaj u EU-u (7500).

"Oko 4000" izbjeglica i migranata nisu zatražili ni azil ni odlazak, nego će pokušati ilegalno nastaviti  put u Europu, priznao je Mouzalas.

No to odstupanje nije razlog da se Grčku optužuje da na sjevernoj granici propušta stotine migranata na dan, što je "laž", dodao je.

Pročitajte više