Grčka potvrdila Petračevo uhićenje

ODBJEGLI hrvatski tajkun Hrvoje Petrač uhićen je jutros između 4.00 i 5.00 sati ujutro na trajektu "Superfast" koji prometuje između grčke luke Igoumenitsa i Ancone, potvrdio je za Hinu predstavnik za tisak grčkog veleposlanstva u Zagrebu Ioannis Tzortzis.

"Uhićen je na trajektu", kazao je Tzortzis dodajući da su s njim bila još dva hrvatska državljana čiji identitet nije mogao otkriti zbog istrage.

Britanska agencija Reuters, pozivajući se na službene izvore u grčkoj policiji i obalnoj straži, prenosi da je Petrača uhitila grčka obalna straža.

"Uhićen je jutros u luci Igoumenitsa", prenosi Reuters riječi neimenovanog dužnosnika Obalne straže. On je kazao agenciji kako je Petrač trenutno na ispitivanju.

Dužnosnik je odbio precizirati da li se Petrač namjeravao ukrcati na trajekt za Italiju ili je uhićen prilikom silaska s broda.

I policija u Ateni potvrdila je uhićenje, no priopćila je kako je slučaj u nadležnosti obalne straže.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček, na upit novinara u Gdanjsku kazao je kako "vlada neće komentirati vijesti o uhićenju Hrvoja Petrača, no da se samo može reći da se sve točke Akcijskog plana ispunjavaju".

Dodao je da će sve dodatne pojedinosti priopćiti MUP.

Petračev odvjetnik Marijan Pedišić nije htio ništa komentirati prije nego što dobije službene informacije.

Petrač, za kojim je raspisana Interpolova tjeralica, u bijegu je od otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca u veljači prošle godine. Godinu dana kasnije zagrebački Županijski sud proglasio ga je inicijatorom tog zločina i osudio ga na šest godina zatvora.

Kao osoba povezana s podzemljem Petrač je prvi puta spomenut u vrijeme suđenja tzv. zagrebačkoj zločinačkoj organizaciji. Više svjedoka tada ga je navelo kao navodnu poveznicu mafijaša i nekih osoba iz javnog i političkog života. I u vrijeme tog suđenja, iako neoptužen, Petrač je bio nedostupan hrvatskim vlastima, a Zagreb se vratio tek nakon što je sud odbio tezu tužiteljstva o postojanju zločinačke organizacije.

Tijekom posljednjeg jednoipogodišnjeg bijega Petrač se jednom prilikom i sam pismom obratio vlastima, točnije Saboru. U pismu koje je preko odvjetnika uputio saborskom Odboru za ljudska prava žalio se da mu je zbog nepostojanja cjelovite presude onemogućena obrana i zaštita njegovih prava, odnosno podnošenje žalbe. Odbor je krajem svibnja Ministarstvu pravosuđa prenio Petračeve primjedbe u kojima je, među ostalim, ustvrdio da ga vlast, mediji i obavještajne službe prozivaju "ključnom figurom organiziranog kriminala u državi" i "pomagačem generala Gotovine".

Kao moguće Petračevo skrovište u međuvremenu je naveden Izrael, no iz te je zemlje, prema medijskim tvrdnjama, stigao negativni odgovor na hrvatski zahtjev za izručenjem.

Pročitajte više