Grčka potvrdila uhićenje Hrvoja Petrača

GRČKA policija potvrdila je da je rano jutros u gradu Igouminitza uhićen Hrvoje Petrač, osumnjičen za umiješanost u otmicu sina generala Vladimira Zagorca te za pomaganje u bijegu generalu Anti Gotovini.

Petrač je uhićen jutros između 4.00 i 5.00 sati ujutro na trajektu "Superfast" koji prometuje između grčke luke Igoumenitsa i Ancone. Privela ga je grčka lučka policija u gradu Igouminitza.

Uhićene su i dvije osobe koje su sa Petračem bile na brodu, a čiji identitet nije otkriven zbog istrage. 

Grčki službeni izvori Obalne straže za Reuters su potvrdili da se Petrač trenutno nalazi ispitivanju. Dužnosnik je odbio precizirati da li se Petrač namjeravao ukrcati na trajekt za Italiju ili je uhićen prilikom silaska s broda.

I policija u Ateni potvrdila je uhićenje, no priopćila je kako je slučaj u nadležnosti obalne straže.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček, na upit novinara u Gdanjsku kazao je kako "vlada neće komentirati vijesti o uhićenju Hrvoja Petrača, no da se samo može reći da se sve točke Akcijskog plana ispunjavaju".

Iz Ministarstva vanjskih poslova priopćeno je kako su od grčke policije dobili potvrdu da je Petrač uhićen te da se nalazi pod nadzorom tamošnjih vlasti. Ministarstvo pravosuđa će i formalno zatražiti Petračevo izručenje.

Prema međunarodnoj pravnoj proceduri, Petrač bi Hrvatskoj trebao biti izručen u roku od 40 dana, a taj rok može biti skraćen i na 18 dana zbog izvanrednih okolnosti vezanih uz osumnjičenika.

Novinari NOVA-e TV uspjeli su doći i do Petračeve majke Zlate koja je samo kratko izjavila: "Neka trunu svi koji ga lažno optužuju."

Petrač, kojeg hrvatsko prvosuđe traži već dulje vrijeme te je za njim raspisana Interpolova tjeralica, u bijegu je od veljače 2004. godine.

Hrvatske pravosudne vlasti i policija informaciju o uhićenju Petrača još nisu potvrdile niti demantirale, dok je Petračev odvjetnik Marijan Pedišić rekao kako će izjavu o ovoj informaciji dati nakon što dobije njenu službenu potvrdu.

Odvjetnik generala Zagorca Miroslav Šeparović rekao je za već spomenutu televizijsku kuću kako je njegov klijent izrazio zadovoljstvo Petračevim uhićnjem, te da se nada kako će Petrač na sudu objasniti svoj ulogu u otmici generalova sina.

Šeparović je demantirao spekulacije o tome da je Zagorac nekim svojim paralelnim kanalima doznao gdje se skriva nedavno uhićeni Ico Mateković, te je ustvrdio kako umirovljeni general ni na koji način nije sudjelovao u akciji traženja i hvatanja Ice Matekovića.

NOVA TV navodi kako uhićenje Hrvoja Petrača nije u izravnoj vezi s uhićenjem Ivana Matekovića, te da je hrvatska tajna služba Petrača pratila već duže vrijeme.

Hrvoje Petrač je pred zagrebačkim županijskim sudom osuđena na šest godina zatvora zbog umiješanosti u otmicu malodobnog sina Vladimira Zagorca.

Njegov sin Novica, koji se u medijima i na suđenju zajedno s ocem prikazivao prijateljem obitelji Zagorec, osuđen je na tri i pol godine zatvora.

Foto: Arhiva

Pročitajte više