Grčki ugostitelji traže dodatnu pomoć vlade

Foto: EPA

VLASNICI grčkih restorana i kafića u srijedu su od vlade zatražili dodatne potpore radi očuvanja radnih mjesta i izvora sredstava za život budući da im je poslovanje teško pogođeno mjerama zaustavljanja koronavirusne zaraze.

Grčka se snažno oslanja na turizam i ima oko 80.000 restorana i kafića koji zapošljavaju oko 350.000 ljudi. U rujnu prošle godine zatvoreni su kako bi se spriječilo širenje covida-19 i smiju pružati samo usluge dostave hrane i izdavati pića za van.

Ne očekuju skoru normalizaciju poslovanja

Ne očekuju skoru normalizaciju poslovanja, posebice nakon što je premijer Kyriakos Mitsotakis u utorak naredio potpuni lockdown u širem atenskom području zbog opetovanog rasta broja hospitaliziranih građana i potvrđenih slučajeva zaraze novim sojevima koronavirusa.

Kako bi ukazali na svoje probleme, ugostitelji su u srijedu prikupili ključeve svojih restorana i kafića i ubacili ih u kutije postavljene na središnjem atenskom trgu i u drugim grčkim gradovima. Sljedećih dana planiraju ih predati uredu premijera.

"Četrdeset i pet posto tvrtki kaže da neće moći ponovno otvoriti vrata građanima"

"Četrdeset i pet posto tvrtki kaže da neće moći ponovno otvoriti vrata građanima, s obzirom na postojeće vladine mjere", izjavio je Giannis Chatzitheodorou, predsjednik Atenske obrtničke komore.

"To je katastrofa u profesionalnom i privatnom smislu za tvrtke koje godinama pokušavaju zadržati glavu iznad vode", zaključio je.

Grčka se relativno dobro nosila s pandemijom, u usporedbi s drugim europskim zemljama, no u studenome je bila prisiljena na djelomično zaključavanje zbog širenja zaraze koja je zaprijetila kolapsom zdravstvenog sustava, oslabljenog dugogodišnjom financijskom krizom.

Pročitajte više