Gredelj: Oglas ´Istina je!´ napada ideju neovisnosti sudstva

PREDSJEDNIK Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Vladimir Gredelj oštro je danas osudio objavljivanje u dnevnim novinama oglasa "Istina je!", u kojem zagrebačko Gradsko poglavarstvo govori o aferi Zagrepčanka, te zatražio od nadležnog Državnog odvjetništva da se što skorije očituje o kaznenim prijavama protiv članova Poglavarstva koji su se složili s objavljivanjem tog oglasa.

Gredelj je na konferenciji za novinare ocijenio da je Poglavarstvo u tom oglasu "na najperfidniji način napalo ideju neovisnosti sudstva".

Složio se s ocjenom predsjednika Općinskog suda u Zagrebu Đure Sesse da je riječ o slučaju bez presedana.

"Iako je i do sada bilo slučajeva nasrtaja pojedinih političara na sudstvo, u ovom se slučaju radi o napadu tijela izvršne vlasti u najvećem gradu u državi, čiji su članovi u svojstvu javnih osoba javno istupili kako bi, u tijeku postupka, izvršili pritisak na sud", pojasnio je Gredelj.

Ocijenio je da oglas Gradskog poglavarstva može imati težak psihološki učinak na građane i dodatno poljuljati ugled sudova.

Ustvrdio je da su zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić i ostali SDP-ovi članovi Poglavarstva koji su podržali oglas znali da će Zagrepčankino zemljište, koje je kupilo Poglavarstvo, biti nemoguće upisati kao vlasništvo Grada.

To mu je, kaže, usmeno i dokumentima, potvrdila pročelnica gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Dragica Krpan.

"Nemoguće je, dakle, da se radilo o neupućenosti i nedostatku pravne kulture, a koji su stvarni motivi članova Poglavarstva, utvrdit će Državno odvjetništvo", kazao je Gredelj, dodajući da je jučer telefonom razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, te da očekuje da će se Odvjetništvo o kaznenim prijavama očitovati najkasnije do ponedjeljka.

Zagrebačku gradonačelnicu Vlastu Pavić, koja je na sjednici Poglavarstva jedina od SDP-ovaca bila suzdržana, pozvao je da "učini korak dalje" i ispriča se u ime Poglavarstva sucima i djelatnicima Općinskog suda kojima je taj oglas nanio štetu.

Gredelj nije želio odgovoriti na pitanje je li USKOK pogriješio zatraživši pokretanje istrage protiv bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića i predsjednika Uprave Končara Darinka Bage, budući da je istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu odbacio USKOK-ov zahtjev.

"Još je daleko prerano govoriti o tome, jer bi svoju riječ trebalo dati i vanraspravno vijeće Županijskog suda, a onda možda i Vrhovni sud", kazao je Gredelj, ocjenjujući kako ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer, za dobrobit istrage, nije trebao gostovati u jučerašnjoj HTV-ovoj emisiji "Meridijan 16".

Istupi u medijima šefa USKOK-a, smatra Gredelj, nikako ne mogu pomoći objektivnosti suda, koji bi bez ikakvih pritisaka trebao odlučiti o pokretanju istrage.

Gredelj je izvijestio i da je Upravni odbor Udruge na sjednici u petak jednoglasno pozitivno ocjenio dosadašnji odnosu hrvatske Vlade i nadležne ministrice Vesne Škare-Ožbolt prema pravosuđu.

Takav je zaljučak, kaže, Udruga izvukla iz jedne od prvih izjava premijera Ive Sanadera da je suradnja s Haškim sudom pravno, a ne političko pitanje, što je, smatra Gredelj, neobično važno za promicanje načela trodiobe vlasti.

(Hina) xibob yso

Pročitajte više