Gredelj zbog slovenskih izjava ne ide u Ljubljanu

ZBOG izjava slovenskog državnog vrha o posljednjem incidentu na hrvatskoslovenskoj granici predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Vladimir Gredelj odbio je sudjelovanje na prvoj međunarodnoj Konferenciji o upravljanju sudovima, koja se od 26. do 28. rujna održava u Ljubljani, priopćeno je danas iz UHS-a.

Gredelj je o tome obavijestio predsjednika Društva sudaca Slovenije i predsjednika Udruženja sudskih upravitelja saveznih sudova SAD-a, stoji u priopćenju UHS-a uz koje je dostavljeno i Gredeljevo pismo predsjedniku Društva sudaca Slovenije Alešu Zalaru.

Predsjednik UHS-a u ostavci u pismu slovenskom kolegi kaže kako je teško naći opravdanje i razumijevanje za ton kojim su na incident reagirali najviši slovenski državni dužnosnici. "Bilo je to pravo, svakako neeuropski, takmičenje u intenzitetu uvreda, prijetnji i pritisaka na račun Hrvatske i njene budućnosti...", stoji, među ostalim, u pismu.

Gredelj ističe da njegova odluka nije izraz protesta, već "potreba zaštite vlastitog dostojanstva i dostojanstva svog naroda", te zaključuje kako bi se nakon istupa slovenskog državnog vrha na slovenskom teritoriju osjećao kao osoba koja nije dobro došla.

Hrvatska policija privela je u srijedu 12 slovenskih državljana, među kojima i nekoliko čelnika Slovenske pučke stranke, koji su u Hrvatsku ušli sporednim putem nedaleko graničnog prijelaza Plovanije. To je izazvalo brojne političke reakcije na slovenskoj i hrvatskoj strani, a zabrinutost zbog incidenta izrazila je i Europska komisija.

(Hina) xso yso

Pročitajte više