Greenspan potaknuo skok dolara

NAJNOVIJE poruke iz američke središnje banke Fed ojačale su protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima tečaj dolara prema najvažnijim svjetskim valutama, posebice prema euru, koji se spustio na najnižu razinu u protekla tri mjeseca.

Tako je euro oslabio 1,3 posto prema dolaru, na 1,2872 dolara. Britanska funta pojeftinila je 0,7 posto, na 1,8754 dolara. Tečaj američke valute ojačao je i više od dva posto prema švicarskom franku, tako da stoji 1,2107 franaka. U odnosu na jen, zelembać je u plusu 0,6 posto, te se njime trguje po 104 jena.

Greenspan pravo iznenađenje

Na deviznim tržištima veći dio tjedna prošao je u očekivanju sastanka predstavnika sedam najrazvijenijih država svijeta G7 uoči vikenda te podizanja američkih kamatnih stopa, pa su bilježene tek neznatne oscilacije valuta.

Američka središnja banka Fed u srijedu je podigla ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova na 2,5 posto, prema očekivanjima tržišta. U svom priopćenju ona je poduprla svoje ranije procjene o nastavku zaoštravanja monetarne politike u budućnosti. "Fed-ovo priopćenje isto je kao i prošlo, samo su ponovili da će nastaviti podizati kamatne stope", izjavio je Ian Gunner, čelnik istraživanja pri londonskoj banci Mellon. Od kraja prosinca kada je dosegnuo najnižu razinu prema euru, dolar je tako ojačao nekih šest posto kako više kamatne stope na dolare zasjenjuju zabrinutosti vezane za goleme američke strukturalne manjkove.

Za razliku od Fed-a, Europska središnja banka ostavila je kamatne stope u četvrtak na dva posto. Jaz između američkih kamatnih stopa i onih valuta koje nose više prinose, jedan od faktora koji su utjecali na trogodišnje klizanje cijene dolara, sve se više smanjuje kako se Fed drži svog obećanja o umjerenom zaoštravanju monetarne politike. Štoviše, u proteklih nekoliko tjedana dužnosnici Fed-a dali su naslutiti da bi tijek podizanja kamatnih stopa mogao ubrzati ako će biti nužno povesti bitku s inflacijom. Analitičari, pak, ne očekuju da će ih podizati prije kraja drugog tromjesečja.

U petak je, pak, tržište iznenadio predsjednik Fed-a Alan Greenspan, izjavivši kako vjeruje da će američko gospodarstvo biti sposobno provesti usklađivanja svojih golemih strukturalnih manjkova, posebice što se tiče deficita u bilanci plaćanja. To je bilo posve suprotno od onog što je izjavio prije tri mjeseca, a nadasve neočekivano za tržišne sudionike te je dalo novi zamah u kupovinama dolara. "Najnovije izjave u oštroj su suprotnosti s onima u studenome, kada je Greenspan kazao da bi strani apetit za američkom imovinom mogao početi blijedjeti zbog veličine manjka u bilanci plaćanja", istaknuo je Charmaine Buskas, valutni analitičar pri Economy.comu.

U fokusu ulagača bio je i sastanak predstavnika najrazvijenijih država svijeta G7, koji je održan u petak i subotu u Londonu. Europa i SAD zatražili su od Kine i ostalih azijskih država da uvedu fleksibilniju valutnu politiku kako bi podnijeli dio tereta trogodišnje korekcije američkog dolara. No, Kina je uoči sastanka signalizirala da nije još u mogućnosti napustiti svoju politiku čvrstog fiksiranja juana za dolar. "Izjave koje smo dobili nedavno smanjile su očekivanja tržišnih sudionika u pogledu rezultata sastanka G7", kazao je Adam Cole, valutni strateg pri Royal Bank of Canada.

Pročitajte više