Greška što u sporazumu nema prava izbjeglih i prognanih

GREŠKA je što u Sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina, hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori i srpskocrnogorske u Hrvatskoj, nisu predviđena i prava izbjeglica i prognanika, jer oni su bit odnosa Srbije i Hrvatske i na tome je srpska strana trebala inzistirati, stajalište je Dušana Janjića, predsjednika Foruma za etničke odnose i Sande Rašković Ivić, bivše povjerenice za izbjeglice Vlade Srbije, a danas zastupnice u parlamentu Državne zajednice SCG.

"Povratak izbjeglica, pitanje nestalih, kao i povratak imovine i stanarskih prava nisu regulirani odredbama sporazuma, što zapadnim susjedima ide na ruku.

Ta pitanja predstavljaju posebnost koju bi trebali sadržati bilateralni sporazumi, a sve ono što je potpisano, mahom je regulirano međunarodnim konvencijama", kazao je Janjić za "Večernje novosti" od četvrtka, dodajući da "Hrvati mogu biti zadovoljniji sporazumom".

"Sporazum je u biti pozitivan pomak, ali je SCG u njega stupila bez jasne demokratske strategije o pravima nacionalnih manjina", kaže Janjić, objašnjavajući da je "predviđena i zastupljenost hrvatske manjine u parlamentima republike i državne zajednice".

"Tu se vidi improvizacija i nedostatak promišljene politike, jer sad punopravno predstavnike u parlamentima mogu tražiti i Židovi, Slovaci, Rusini, Bošnjaci i sve ostale manjinske grupacije, pa bi trebalo zbog njih proširiti parlament Srbije za još 50 zastupnika", kazao je Janjić.

"Sporazum je važniji za nas nego za Hrvate, jer je srpska manjina višestruko brojnija. Sva ova prava manjina su regulirana zakonima država, ali ih Sporazum tjera da dosljedno primjenjuju zakone.

Ovakvo međunarodno obvezivanje jače je od unutrašnjih propisa i otvara put za sigurniji povratak izbjeglica i povratak imovine. Mi se sada brinemo o 202 tisuće Srba u Hrvatskoj i svaki pomak je dragocjen", stajalište je Sande Rašković Ivić.

Pročitajte više