Đapić: HSP se ne slaže sa Sanaderovim posjetom SiCG

Đapić: HSP se ne slaže sa Sanaderovim posjetom SiCG
PREDSJEDNIK HSP-a Anto Đapić kazao je danas kako se ne slaže s posjetom premijera Ive Sanadera Srbiji i Crnoj Gori ocjenjujući da bi, u vrijeme kad se Hrvatska prisjeća najtežih stradanja od Vukovara do Škabrnje, takve posjete valjalo izbjegavati.

Đapić je na konferenciji za novinare ocijenio da posjet nije dobro pripremljen te da "čiste odnose sa SiCG nije moguće definirati samo međusobnim veličanjem i podupiranjem, bez prethodnog raščišćavanja onoga što se dogodilo početkom 90-ih".

Đapić je osudio i nastup direktora TV Srbije Aleksandra Tijanića na HTV-u.

"Tijanić je iskoristio najmoćniji medij u Hrvatskoj da bi relativizirao srpsku agresiju", kazao je Đapić ocjenjujući da je "na HTV-u malo previše nostalgije".

Najavio je da će se HSP-ovci danas sastati s drugim oporbenim klubovima kako bi pokušali usuglasiti zajednički prijedlog kandidata za člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

"Ne uspije li oporba dogovoriti zajedničkog kandidata, neka Sabor glasuje o svim kandidatima pojedinačno", predložio je Đapić dodavši da je "daljnja opstrukcija rada Povjerenstva nedopustiva".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đapić je osudio izjavu kojom je ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer komentirao presude Vrhovnog suda u slučajevima Mate Granića i Krunoslava Canjuge.

"Nigdje u demokratskom sustavu ne može se dogoditi da pravosudni dužnosnik komentira presude Vrhovnog suda", kazao je Đapić. Ocjenjujući da bi Žganjer za takav postupak trebao snositi posljedice, zatražio je da se o tomu očituju Vlada i ministrica pravosuđa.

Potpredsjednik stranke Miroslav Rožić nedopustivim je ocijenio potpisivanje Memoranduma o suglasnosti RH i američke vojske o korištenju zračnog prostora, poligona, zračnih i pomorskih luka i objekata za obuku američke vojske bez znanja vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, predsjednika Stjepana Mesića.

Ustvrdio je da je, uz potpis, Vlada obećala i žurnu ratifikaciju tog memoranduma za što je, podsjeća, potrebna dvotrećinska saborska većina.

"Vlada očito ima problema sa slanjem hrvatskih vojnika izvan granica Hrvatske, ali ne i s ulaskom strane vojske na hrvatski teritorij", kazao je Rožić.

Upozorio je da Memorandum podrazumijeva i imunitet američkih vojnika pred hrvatskim zakonodavstvom, da ne podliježu carinskoj kontroli i plaćanju poreza, te da će im "navigaciju i slične troškove plaćati hrvatski porezni obveznici".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara