Grizli medvjed rastrgao par na Aljasci

DVOJE izletnika u dobi između 50 i 60 godina rastrgao je ogroman grizli medvjed u blizini rijeke Hulahula na Aljasci, na lokaciji udaljenog 15-tak kilometara od prve naseobine, sela Kaktovik.

Kako je objavio Associated Press, djelatnici službe za zaštitu prirode naišli su na kamp nesretnog para u subotu, a prema prvim izvještajima, čini se da su muškarac i žena ubijeni u svom šatoru. Na mjestu nesreće ostala su tijela ubijenih i neiskorišteno vatreno oružje.

Par je, piše AP, bio iz najvećeg grada na Aljasci, Anchoragea, te je putovao na splavi niz rijeku Hulahula.

Osim šatora s tijelima mjesto kampiranja bilo je netaknuto, a sva hrana bila je smještena u hermetički zatvorene posude.

"Scena koju smo zatekli implicira da se radilo o tipičnom napadu grabežljivca." - kazao je glasnogovornik aljaške policije, te dodao kako je medvjed brzo lociran i ubijen.

Ozljede na tijelima nesretnika potvrdile su sumnje policije da se radi o napadu grizlija, a policija je dodala kako je isključena svaka pomisao na dvostruko ubojstvo.

Napadi grizli medvjeda na ljude nisu učestali, ali divljina Aljaske jedno je od rijetkih mjesta na svijetu gdje ove divlje životinje slobodno lutaju, a u rijetkim napadima grizlija na čovjeka posljedice su vrlo često kobne.

Prosječni grizli medvjed teži 350 kilograma, a naraste i do 2,5 metra. Najveća skupina te vrste medvjeda, van Aljaske, živi u nacionalnom parku Yellowstone u državi Wyoming, gdje ih ima između 500 i 550.

Pročitajte više