Grlić Radman u Australiji posjetio hrvatsku zajednicu u Perthu

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se danas, prvog dana posjeta Australiji, s hrvatskom zajednicom u Perthu, priopćio je MVEP. 

Posjet Australiji započeo je susretom s hrvatskom zajednicom u Hrvatskom društvenom centru, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore Zapadne Australije na čelu s predsjednikom Lukom Jurčevićem i Hrvatskog društvenog centra Zapadne Australije na čelu s predsjednikom Anthonyjem Sumichem.

Bili su prisutni i predstavnici lokalne vlasti Zapadne Australije, a među njima su bili ministrica za vodu i mlade Simone McGurk i gradonačelnik Cockburna Logan Howlett.

"Impresivno je da se hrvatski jezik još uvijek aktivno uči i na drugom kraju svijeta"

Grlić Radman čestitao je uglednoj Hrvatskoj gospodarskoj komori Zapadne Australije, koja 20 godina aktivno pridonosi razvoju suradnje u područjima trgovinskih ulaganja i gospodarske suradnje između Zapadne Australije i hrvatskog gospodarstva i industrije. Istaknuo je da je od velike važnosti Hrvatski društveni centar Zapadne Australije, koji od 1977. njeguje hrvatsku kulturu, navodi se u priopćenju MVEP-a. 

Grlić Radman naglasio je da je "impresivno da se hrvatski jezik još uvijek aktivno uči i na drugom kraju svijeta, što stvara osjećaj neizmjernog ponosa".

Mladi Hrvati u Perthu nastavljaju učiti materinji jezik zahvaljujući Hrvatskom katoličkom centru Sv. Ana pod vodstvom vlč. Nikole Čabraje, koji ove godine obilježava 50 godina postojanja, a u sklopu njega djeluje Hrvatska etnička škola, dodaje se u priopćenju. 

"Hrvatska je članica EU i NATO-a te je u poslovnom, gospodarskom i političkom smislu stabilna"

Ministar je zahvalio članovima hrvatske zajednice na promicanju hrvatske kulture kroz hrvatsku folklornu grupu Zagreb i hrvatski folklorni ansambl Lado.

U obraćanju je istaknuo da je Hrvatska članica EU i NATO-a te u poslovnom, gospodarskom i političkom smislu stabilna, čime se otvaraju brojna vrata za nove investicije i poduzetništvo, što već prepoznaju mnogi poslovni ljudi iz cijelog svijeta, pa tako i iz Australije, dodaje MVEP. 

Pročitajte više