Grossman: Suradnja s Haagom i izručenje Mladića osnovni uvjeti za put ka eurointegracijama

NEDOSTATAK suradnje s Haaškim sudom prepreka je na putu Srbije i Crne Gore prema Europskoj uniji i "Partnerstvu za mir", a mogućnost prepuštanja određenih suđenja za ratne zločine srbijanskom pravosuđu američka administracija će eventualno podržati jedino u slučaju izručenja haaškog optuženika Ratka Mladića, izjavio je američki državni podtajnik za politička pitanja Marc Grossman u srijedu u Beogradu.

Grossman, koji se u Beogradu sastao s ministrom vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem, upozorio je vlasti u Beogradu da je "vrijeme da Mladić i četvorica vojnih i policijskih generala budu izručeni Haaškom sudu", ne zbog toga što će to zadovoljiti SAD ili EU, već zato što je to "ispravno i dobro za srpski narod".

Ministar vanjskih poslova Vuk Drašković kazao je novinarima, nakon susreta s Marcom Grossmanom, da je u razgovoru najviše govora bilo o neophodnosti ispunjavanja obaveza prema Haaškom sudu, te je naglasio da "više nema mjesta za opstrukciju i političke izgovore". "Vrijeme je za političke lidere ove zemlje da shvate - vodi, slijedi ili se makni", kazao je Drašković.

Američki državni podtajnik u srijedu se u Beogradu sastao i s novoizabranim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, kojem je prenio čestitke američkog predsjednika Georgea Busha i državnog tajnika Colina Powella. Prema priopćenju Demokratske stranke čiji je Tadić predsjednik, izdatom nakon tog susreta, on je naglasio da SCG ima punu podršku SAD-a na putu priključenja euroatlanskim integracijama.

Američki državni podtajnik Grossman u Beogradu se sastao i sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i potpredsjednikom Vlade Srbije Miroljubom Labusom.

Američki državni podtajnik trebao bi se tijekom poslijepodneva u Prištini sastati s kosovskim i međunarodnim dužnosnicima.

Pročitajte više