"GROZD-ov program diskriminirajući, daje netočne i nepotpune informacije"

PROGRAM seksualnog odgoja udruge GROZD "pruža medicinski netočne i nepotpune informacije o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i planiranju obitelji, kao i o dostupnim i legalnim metodama kontracepcije", stoji u pismu reakcije radne grupe Europskog parlamenta o reproduktivnom zdravlju, HIV/AIDS-u i razvoju, koja ga je uputila predsjedniku Stjepanu Mesiću, premijeru Ivi Sanaderu i ministru obrazovanja Draganu Primorcu, prenosi Gay.hr.

Osim toga, Radna grupa je mišljenja da je GROZD-ov program diskriminirajući, a to obrazlažu ocjenom da je on "rodno-pristran i daje negativne stavove prema homoseksualnosti, proturječeći time hrvatskim zakonima, koji zabranjuju diskriminaciju na temelju roda ili seksualne orijentacije". Dodaju i da je ovaj eksperimentalni program svojevrsni korak unazad, nakon donošenja Zakona o istospolnim zajednicama.

U pismu, koje potpisuje Anne Van Lancker, predsjednica Radne grupe o reproduktivnom zdravlju , HIV / AIDS – u i razvoju, kao i još pet potpredsjednika, stoji da je "Program koji predlaže udruga GROZD izričito stavlja naglasak na vrijednosti umjesto na činjenice, što proturječi, na primjer, preporučenim strategijama Svjetske zdravstvene organizacije", a one jasno promoviraju "jačanje upotrebe dokazano uspješnih, visoko kvalitetnih intervencija vezanih uz reproduktivno zdravlje", te također tvrde da"'reproduktivna prava uključuju informirani izbor o planiranju obitelji, rađanju i razmaku između poroda".

Ponajviše zamjeraju upravo stav prema umjetnoj kontracepciji koja uspijeva u 99 posto pod isprikom da "smeta ljudskom tijelu i harmoniji fizičkog sjedinjenja", a umjesto koje preporučuju prirodnu čija je uspješnost 12.5 posto. Jedna od preporučenih metoda je simpto-termalna, čije provođenje nije jednostavno, jer "zahtjevaja do šest mjeseci istraživanja i promatranja, i apstinencije, da bi se prikupili osnovni podaci".

Vezano za zaštitu od bolesti putem prirodne kontracepcije Radna grupa navodi da apstinencija i vjernost nisu pouzdani mehanizmi, kao što predloženi program tvrdi.

Grupa pismo upućeno Mesiću završava zahtjevom da "mladima u RH ponudite otvoren i znanstveno utemeljen program seksualne edukacije".

A.B.

Pročitajte više