Gruzija povećava broj vojnika u Iraku

NA ZAHTJEV Ujedinjenih naroda i Sjedinjenih Država, Gruzija će poslati još vojnika u Irak, rekla je u petak glasnogovornica ministarstva obrane.

Ministarstvo nije objavilo točne podatke o planiranom proširenju, ali američko veleposlanstvo u Tbilisiju priopćilo je da će Gruzija u multinacionalne mirovne snage u Irak poslati 850 vojnika.

Sjedinjene Države žele da koalicijske zemlje pošalju još vojnika kako bi olakšale borbu protiv pobunjenika u Iraku, a gruzijska odluka ugodna je vijest za predsjednika Georgea Busha, samo dva dana nakon što je dobio novi mandat u Washingtonu.

"Sjedinjene Države pozdravljaju gruzijsku odluku o slanju dodatnoga vojnog kontingenta u Irak", kaže se u priopćenju veleposlanstva.

"Taj novi kontingent, kojim će se (broj gruzijskih vojnika) povećati sa 159 na 850, branit će sigurnost Ujedinjenih naroda u Iraku", dodaje se u priopćenju.

Gruzija, mala zemlja od pet milijuna stanovnika koja želi ojačati veze sa Zapadom i traži članstvo u NATO-u, važan je američki saveznik na Kavkazu, a na trasi je planiranog naftovoda za sirovu naftu od Kaspijskoga jezera prema Sredozemlju.

Pročitajte više