GSV o položaju žena na tržištu rada

Socijalni partneri predložili su na današnjoj sjednici Gospodarskosocijalnog vijeća (GSV) niz mjera za poboljšanje položaja žena na tržištu rada, budući da žene čine 58 posto od ukupnog broja nezaposlenih.

Hrvatska ima veću stopu nezaposlenosti žena od tranzicijskih zemalja, no hrvatske radnice primaju prosječno veće plaće nego žene u tranzicijskim zemljama, rečeno je na sjednici.

Za poboljšanje položaja žena radna skupina GSV-a predložila je veću skrb u kućanstvima, uvođenje predmeta o poduzetništvu u obrazovni sustav, poboljšanje skrbi za djecu predškolske dobi, uvođenje privatnih vrtića i vrtića u većim tvrtkama, te uspostavu Vladinog ureda za ravnopravnost spolova.

Predloženo je također da žene više sudjeluju u pregovaračkim timovima kako bi u kolektivnim ugovorima osigurale bolju poziciju, kao i da im se nakon korištenja porodiljnog dopusta osigura edukacija.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je da će se iz Zakona o posredovanju izbaciti odredba koja obvezuje majke djece starije od sedam godina da prihvate posao u krugu od 80 kilometara.

Predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović upozorio je da novi Zakon o radu omogućuje uvođenje fleksibilnijeg radnog vremena ali na tržištu nema dovoljno agencija za privremeno zapošljavanje, budući da je na tom području Hrvatska ispunila tek trećinu europskih kriterija.

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić ocijenio je poboljšanje položaja žena na tržištu rada kao strateško pitanje istaknuvši da bi prve korake trebali učiniti Vlada i javni sektor.

"Ravnopravnijim položajem žena podiže se konkurentnost i kvaliteta, a svaka druga opcija je skuplja i duža", rekao je Mudrinić dodavši da Vlada treba ulagati u obrazovanje i poticati dolazak žena na više pozicije u gospodarstvu.

Uz predstavnike Vlade, sindikata i poslodavaca, sjednici su bili nazočni predstavnici Vladina Ureda za socijalno partnerstvo i nevladinih udruga.

Iduća sjednica GSV-a bit će održana u slijedećeg četvrtka kada će socijalni partneri raspravljati o prijedlogu proračuna za iduću godinu.

(Hina) xmvr ymd

Pročitajte više