GSV o radu nedjeljom, blagdanima i neradnim danima

SOCIJALNI partneri dogovorili su se na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) da će do kraja kolovoza izraditi propise o radu nedjeljom, blagdanom i neradnim danima.

Za izradbu propisa trebala bi poslužiti i sindikalna analiza kako su europske zemlje uredile rad nedjeljom i blagdanom, rekao je nakon sjednice predsjednik GSV-a i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Davor Jurić.

Propise bi radili predstavnici Vlade, sindikata, poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i udruge potrošača, a njima bi se proširile ovlasti Državnog inspektora i postrožile kazne za prekršitelje radničkih prava.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić izrazio je zadovoljstvo što GSV nije raspravljao o pitanju zabrane rada nedjeljom, nego o radu nedjeljom i ispunjenju obveza prema radnicima. Naglasio je da se u svim djelatnostima trebaju poštivati obveze te da to treba razriješiti Državni inspektorat, a Vlada i druge ustanove predložiti rješenja za to.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Željko Ivančević rekao je da prava radnika koja se odnose na rad nedjeljom i isplatu plaća treba poštovati, ali da ne treba učiniti nijedan prenagljen potez koji bi ograničio mogućnost ulaganja u gospodarstvo i zapošljavanje.

Glavni državni inspektor Branko Jordanić rekao je da kršenje propisa treba kazniti te je predložio da se najteži prekršaji kazne po sustavu "ključ u bravu" na određeno vrijeme.

Pročitajte više