HSS predlaže dežurstvo trgovina nedjeljom

KLUB zastupnika HSS-a predložit će Hravatskom saboru izmjene Zakona o trgovini, kojima bi se regulirao rad trgovina nedjeljom.

HSS-ova zastupnica Ljubica Lalić je, na konferenciji za novinare u Saboru, istaknula kako namjera Kluba nije zabrana rada nedjeljom, već izbjegavanje dosadašnje prakse da isti trgovci rade svake nedjelje.

HSS predlaže da se rad nedjeljom omogući trgovinama površine do 200 četvornih metara, koje uglavnom prodaju prehrambene i slične proizvode.

Te bi se trgovine, po predloženom, javljale na natječaje gradova i općina, koje bi im rad nedjeljom omogućile u skladu s unaprijed utvrđenim godišnjim planom dežurstava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lalić je opovrgnula navode da je riječ o religijskim motivima, naglašavajući da pravo na slobodan dan radnicima jamči Zakon o radu, a da je bilateralnim sporazumom sa Svetom stolicom utvrđeno da taj dan bude nedjelja.

Nedjeljna dežurstva u bolnicama i policiji zbog drugačije se organizacije rada ne mogu uspoređivati s trgovinom, u kojoj svaku nedjelju odradi oko 70.000 trgovaca, uglavnom žena, kazala je.

Na pitanje hoće li predložene izmjene podržati i drugi parlamentarni klubovi, Lalić je kazala kako bi zakon mogao biti izmijenjen konsenzusom, te da "postoje naznake da smo i s SDP-om uspjeli naći zajednički jezik".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara