GSV usvojio poslovnik o radu

NA DANAŠNJOJ sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) usvojen je Poslovnik o radu GSV-a, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Poslovnik je dopunjen odredbom da svaki socijalni partner samostalno imenuje i razrješuje svojega predstavnika koji će obnašati funkciju predsjednika ili dopredsjednika GSV-a.

Predsjednika i dopredsjednike GSV-a imenuju i razrješuju članovi Vijeća na vrijeme od godine dana, naizmjenično iz redova sva tri socijalna partnera.

Na sjednici je također donesen Pravilnik o provedbi referenduma u vezi doprinosa solidarnosti. Njime se regulira način prihvaćanja kolektivnog ugovora kojim je za radnike nečlanove sindikata predviđena obveza plaćanja doprinosa solidarnosti, kao naknade za povoljnosti ugovorene kolektivnim ugovorom.

Članovi GSV-a prihvatili su odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj za iduću godinu.

Zaključeno je da GSV, odnosno sva tri socijalna partnera, trebaju aktivnije pratiti tržište rada kako bi se stvorili preduvjeti za dokvalifikaciju i doškolovanje radnika koji bi mjerama za zapošljavanje udovoljili realnim potrebama tržišta rada.

Pročitajte više