Guantanamo: Annan kritizirao nepoštivanje ljudskih prava

MEĐUNARODNA zajednica neće prihvatiti nepoštivanje ljudskih prava kao izgovor za borbu protiv terorizma, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu glavni tajnik UN-a Kofi Annan, odgovarajući na pitanja novinara o sudbini zatočenika u američkoj vojnoj bazi Guantanamo.

Ne imenujući eksplicitno Sjedinjene Države rekao je kako bi od takvog ponašanja korist mogli imati samo "teroristi". "Ako ne budemo pažljiviji, teroristima ćemo omogućiti izglede za pobjedu, koju sami ne mogu izvojevati", rekao je Annan na pitanje novinara o sudbini više od 600 osoba što su ih Amerikanci zatočili u Guantanamu.

"Mislim da se danas u nekim zemljama u svijetu riječ terorizam zloupotrebljava. Ne smijemo upasti u stupicu koju čini vjerovanje da se učinkovita borba protiv terorizma može usporediti s obranom ljudskih prava", dodao je Annan.

Oko 660 osoba iz 42 zemlje svijeta, uglavnom uhićenih u Afganistanu, drži se u američkoj vojnoj bazi Guantanamo na Kubi u sklopu kampanje protiv terorizma koju su Amerikanci pokrenuli nakon napada na SAD u rujnu 2001.

Washington ih ondje drži kao "neprijateljske borce", a ne kao ratne zatvorenike. Na taj način je zaobiđena Ženevska konvencija koja Amerikancima omogućuje da zarobljenike ondje drže bez suđenja neodređeno vrijeme.

Pročitajte više