Guantanamo se ne zatvara prije nego što ode Bush

ROBERT GATES, američki ministar obrane, je izjavio kako zloglasni zatvor u vojnoj bazi Guantanamo neće biti biti zatvoren prije nego što predsjednik Bush ne napusti svoj položaj u siječnju.

"Tom pitanju će se morati posvetiti sljedeća administracija", izjavio je Gates, koji je poznat po zalaganju za zatvaranju zatvora koji mnogi smatraju simbolom kršenja ljudskih prava od strana najmoćnije države na svijetu.

Gates je na tiskovnoj konferenciji rekao kako su uvjeti Guantanamu u usporedbi s drugim zatvorima na svijetu na najvišoj mogućoj razini, ali da je zbog stečene negativne reputacije postao "teret za SAD".

Gates tvrdi kako zatvaranje Guantanama mora biti praćeno određenim zakonskim rješenjima kako bi se spriječilo da tamošnji pritvorenici emigriraju u SAD.

U zatvoru koji se nalazi u istoimenoj američkoj bazi na Kubi, a u kojem je nekada bilo 600 osumnjičenih za terorizam, trenutno se nalazi oko 270 ljudi osumnjičenih za veze s al-Qaidom, talibanima u Afganistanu i drugim ekstremističkim i terorističkim grupama.

R.R.

Pročitajte više