Guardian: Ovo je strategija Ukrajinaca nakon zauzimanja Hersona

RUSKA objava o povlačenju iz grada Hersona i s područja zapadno od rijeke Dnjepar predstavlja veliku pobjedu za ukrajinske vojne snage, piše Guardian. Rusko povlačenje iz Hersona omogućit će Ukrajincima da zauzmu grad bez ogromnih gubitaka u ljudstvu i tehnici, što bi bile neizostavne posljedice uličnih borbi. 

Položaj Rusa na zapadnoj obali je strateški ranjiv još od proljeća, kada je rusko napredovanje zaustavljeno južno od Mikolajiva. Međutim, bila je potrebna tromjesečna operacija ukrajinske vojske kako bi se prisililo Kremlj da zaključi da ne može izdržati. Operacija je počela gađanjem logistike s obje strane rijeke, zatim su ciljani strateški mostovi, a u konačnici i pontoni, koje su Rusi gradili kako bi mogli opskrbiti svoje snage. 

Kod dijela Ukrajinaca postoji sumnja da je objava o povlačenju lažna te da će Ukrajinci naići na neočekivan otpor dok budu pokušavali prodrijeti prema jugu. No ne smije se zaboraviti da Ukrajinci imaju na raspolaganju izviđačke bespilotne letjelice pomoću kojih mogu otkriti ruske vojnike koji se nisu povukli. 

Malo je vjerojatno da će doći do ozbiljne bitke, a najveći problem ukrajinskim vojnicima mogle bi predstavljati mine koje su Rusi ostavili, tvrdi Guardian. Rusija već mjesec dana priprema svoj izlazak te je tijekom tog razdoblja povukla zapovjedništvo i dio iskusnih vojnika.

Ukrajinci mogu nanijeti Rusima gubitke tijekom povlačenja

Ukrajinski plan je omesti rusko povlačenje, odnosno zarobiti vojnike i vojnu opremu. Također, od ključne važnosti je osigurati branu Nova Kahovka, uzvodno od Hersona. Podsjetimo, ruski dužnosnici tvrde da Ukrajina namjerava uništiti 30 metara visoku branu, a Ukrajinci optužuju Ruse da su je oni minirali. 

Rusija bi imala najviše koristi od uništenja brane jer bi to dodatno utjecalo na ionako oštećenu energetsku mrežu Ukrajine. Njezina trenutna strategija je da pokuša sačuvati osvojeni teritorij dok nastoji dovesti više od 300 tisuća vojnih obveznika kako bi stabilizirala bojišnicu i iskoristila prirodnu barijeru u obliku rijeke Dnjepar. 

Pobjeda je došla u najbolje vrijeme za Ukrajince jer su Amerikanci i Europljani počeli iskazivati zabrinutost zbog visokih troškova energije koji su izravna posljedica rata. Ukrajinci će se sada posvetiti drugim dijelovima bojišnice, poput fronta jugoistočno od Zaporižje, koji je mjesecima stabilan. Napad na to područje mogao bi presjeći kopnenu vezu prema Krimu. 

Rusija i dalje kontrolira velik dio ukrajinskog teritorija, ali ukrajinska vojska je tijekom jeseni pokazala sposobnost da fleksibilno i kreativno odgovori Rusima. Primjer visoke vojne sposobnosti Ukrajinaca je i nedavni napad dronova na pomorsku bazu u Sevastopolju. 

Pročitajte više