Guardian uvrstio Frljića na listu najboljih novih europskih redatelja

Foto: Hina

OKO OLIVERA Frljića u Hrvatskoj se lome koplja, a nacionalisti i katolički ekstremisti zbog njega u prosvjeduju u i pred kazalištima, podnose kaznene prijave i traže zabrane. Prosvjedi s istim ideološkim predznakom organizirani su i u Poljskoj i Češkoj.

>> Hrvatska - zemlja kojom vladaju zabranitelji i vjerski fanatici

S druge strane, britanski Guardian uvrstio je Frljića na svoju listu najboljih novih  kazališnih redatelja u Europi. Članak je naslovljen "Makni se, Ivo van Hove: 'Najvrući' kazališni redatelji" Europe."

Guardian: Frljić je oštri i neapologetski politički umjetnik

A na Guardianovom popisu nalaze se: Susan Kennedy iz Njemačke, Julien Gosselin iz Francuske, Yael Ronen iz Austrije, Caroline Guiela Nguyen iz Francuske i naš Oliver Frljić.

Guardianov kazališni kritičar Matt Trueman opisuje Frljića kao oštrog i neapologetskog političkog umjetnika, čiji rad kritički razmatra političku krizu diljem bivše Jugoslavije: posljedice rata, porast ekstremnog nacionalizma i popustljivost demokracije.

Frljić na to odgovara šokom i prezirom, pa tako u jednoj predstavi glumci uriniraju na kartu regije, dok u drugoj žena vadi zastavu iz vagine.

"Potraga za ispravnim umjetničkim alatom za zaustavljanje sunovrata u nacionalni pakao"

On možda gura kaotičnost do ekstrema, možda i bez potrebe, primjećuje Trueman, ali ovo nije vrijeme za pristojnost, a Frljić je borbeni umjetnik.

Unatoč svom njegovom neurednom anarhizmu, Frljićev teatar je i proračunat. On izaziva umjetničku formu i preispituje njene granice, pišući lažne osobne biografije za svoje glumce, citirajući i kritizirajući druge predstave unutar svoje i prebacujući se između reprezentacije i stvarnosti. 

Kritičar Guardiana završava s citatom jednog kolege, koji je napisao da je Frljićev teatar "ništa manje i ništa više nego potraga za ispravnim umjetničkim alatom za zaustavljanje sunovrata u nacionalni pakao".

Pročitajte više