Guverner Bill Richardson se svrstao uz Obamu

DEMOKRATSKI guverner Novog Meksika i bivši predsjednički kandidat Bill Richardson je upravo javno pružio potporu Baracku Obami u njegovoj predsjedničkoj utrci.

Richardson se Obami priključio na predizbornom skupu u Portlandu u državi Oregon, opisavši ga kao "političara koji se pojavljuje jednom u životnom vijeku". Tijekom svog govora je nahvalio Clintonove, ali i naglasio kako Amerika mora okrenuti novu stranicu, a to može jedino s novim ljudima.

Američki komentatori su uvjereni da je ovo više nego izvrsna vijest za Obamu, koji je protekli tjedan proživio najteže iskušenje svoje kampanje, odnosno bio izložen lavini kritika zbog veza s kontroverznim pastorom Wrightom.

Richardson je i sam bio predsjednički kandidat, ali je od utrke odustao već na početku godine. Osim što je guverner Meksika i jedini Hispanoamerikanac među američkim guvernerima, Richardson je također poznat i kao bliski suradnik Clintonovih, te je 1990-ih bio ministar energetike i veleposlanik SAD u UN. Mnogi ga drže jednim od najvećih stručnjaka za međunarodnu politiku među v vodećim demokratskim političarima.

Današnji potez predstavlja težak poraz za Clintonove, s obzirom da oni nisu bili nimalo suptilni u svojim naporima da Richardsona dovuku na svoju stranu.

Sam Richardson, bez obzira na svoje hispanoameričko podrijetlo, ima relativno mali utjecaj na hispanoameričke glasače koji će, kao i dosad, ostati vjerni Hillary Clinton. Mnogo je važniji njegov status superdelegata - stranačkog i državnog dužnosnika koji ima status delegata na osnovu funkcije. O superdelegatima će ovisiti ishod konvencije, a Richardsonov primjer bi mogli slijediti mnogi koji se još uvijek nisu usudili javno opredijeliti. Time bi neočekivano dugotrajna i po jedinstvo Demokratske stranke potencijalno kobna kampanja za nominaciju mogla konačno doći svom kraju.

D.A.

Pročitajte više