gvozd: obnovljena trafostanica za opskrbu strujom za više od 3500 stanovnika

U Gvozdu na Kordunu danas je svečano puštena u rad obnovljena trafostanica koja će strujom opskrbljivati više od 3500 stanovnika na gvozdanskom području. L

Obnovu trafostanice zajednički su financirali Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) sa 70 i Hrvatska elektroprivreda s 30 posto u ukupnoj svoti od milijun dolara.

Ulaganje u trafostanicu u Gvozdu najvažniji je dio projekta obnove električne mreže na ratom stradalim područjima Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, kojim je suradnjom USAID-a i HEP-a uspostavljeno ili poboljšano napajanje strujom 84 naselja s oko 26 tisuća stanovnika. U sklopu cijelog projekta izgrađena su 143 kilometra srednjonaponskih elektrovodova, 165 kilometara niskonaponske mreže, 81 trafostanica snage 10 kV i jedna trafostanica od 35/20/10 kV.

Kako je na svečanosti istaknuo direktor Misije USAID-a u Hrvatskoj William Jeffers, HEP je u zajednički projekt u objema županijama uložio dva i pol, a USAID šest milijuna dolara.

Hrvatski i američki partneri financiraju i obnovu elektromreže u Pješčanici, Kirinu i Šljivovcu, gdje radove izvode radnici gvozdanske Elektre, radnici HEP-a iz Karlovca obnavljaju elektromrežu u dijelu Slavskog Polja, a iz Jaske u Stipanu, Dugom Selu i Trepči u gvozdanskoj općini. Ako radovi završe po planovima i dopusti li vrijeme, sva bi gvozdanska naselja do Nove godine trebala dobiti struju.

(Hina) malj vkn

Pročitajte više