Haag: Na sastanku Škare Ožbolt i del Ponte nenajavljeno sudjelovao i ministar Žužul

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u srijedu je nenajavljeno posjetio Haški sud (ICTY) gdje je sudjelovao na sastanku hrvatskog izaslanstva koje vodi ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, na kojemu se razgovaralo o mjerama koje Hrvatska poduzima na rješavanju "slučaja Gotovina", podršci tužiteljstva za privremeno puštanje na slobodu generala Ivana Čermaka i Mladena Markača i drugim pitanjima.

Ministar Žužul je nakon sastanka odbio dati izjavu novinarima i objasniti razloge nenajavljenog dolaska u Haag i sudjelovanja na sastanku s Carlom Del Ponte. "Ne mogu vam dati izjavu. Sve što vas zanima reći će nam ministrica", kazao je na izlasku iz suda.

Ministrica Škare Ožbolt sam sastanak i sudjelovanje ministra Žužula na njemu ocijenila je "vrlo korisnim".

"S glavnom tužiteljicom razgovarali smo o jedinom preostalom otvorenom pitanju u odnosima Hrvatske i Haškog suda, a to je slučaj generala Gotovine i njegovo rješenje. Tužiteljicu su zanimale sve aktivnosti koje su u posljednje vrijeme poduzete, a glavni državni odvjetnik Mladen Bajić je o nedavnoj policijskoj akciji izvijestio istražitelje tužiteljstva u okviru uobičajenih aktivnosti", kazala je.

Dodala je kako se na sastanku s Del Ponte raspravljalo i o "slučaju Čermaka i Markača" pri čemu je rečeno da tužiteljstvo ostaje pri svome stajalištu i da će podržati njihovo puštanje na slobodu, što je Škare Ožbolt ocijenila "ohrabrujućim".

Na upit o nenajavljenom posjetu ministra Žužula i njegovom sudjelovanju na sastanku, ministrica je naznačila kako je njegovo priključivanje razgovoru vezano uz predstojeća izvješća međunarodnim tijelima o suradnji RH s ICTY-jem.

"Ministar Žužul je ovih dana u Europi, bio je u SAD i priključio se ovom razgovoru budući da će se i dalje podnositi izvješća o ponašanju Hrvatske i suradnji s Haškim sudom. O tome će uskoro biti više razgovora, a sam ministar će pred Općom skupštinom UN-a održati izlaganje na tu temu", kazala je Škare Ožbolt.

U Haškom sudu danas je najavljeno da će Carla del Ponte 11. listopada govoriti na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu.

Glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann potvrdila je da se na sastanku najviše govorilo o naporima koje hrvatske vlasti ulažu u traganje za Gotovinom, dodajući kako se i dalje očekuju rezultati tih napora.

"Vlada nas je uvjeravala da nastavlja s naporima za uhićenje generala Ante Gotovine. To smo primili na znanje i očekujemo da ti napori donesu rezultate", izjavila je nakon sastanka glasnogovornica Hartmann.

Ona je naglasila da će tužiteljstvo ovih dana odgovoriti na zahtjeve obrane Čermaka i Markača da im se odobri podnošenje žalbe na negativnu odluku o njihovu puštanju iz pritvora, u kojem će tužiteljstvo podržati njihovo privremeno oslobađanje kao što je to i ranije učinilo.

Hartmann nije željela komentirati dolazak ministra Žužula na razgovore, napominjući kako je on tužiteljstvu "bio najavljen ali ne od samoga početka".

Glasnogovornik suda Jim Landale kazao je kako ne zna za posjet šefa hrvatske diplomacije, dodajući da se on nije sastao s predsjednikom suda Theodorom Meronom.

Ministrica Škare Ožbolt poslijepodne će posjeti generale Čermaka i Markača u pritvoru ICTY-a, a na pitanje kakvu im pomoć vlade može obećati, kazala je da se "vlada ne može miješati u postupak, ali odvjetnici čine sve što je potrebno da bi uvjerili sudsko vijeće da se oni puste na privremenu slobodu".

Ministrica je prijepodne razgovarala s predsjednikom suda Theodorom Meronom koji je pozvao hrvatsku vladu da udvostruči napore na traganju i uhićenju generala Gotovine, a s hrvatske strane potvrđena je spremnost za rješavanje tog posljednjeg otvorenog pitanja odnosa s Haagom. Bilo je riječi i o pravnim aspektima prepuštanja nekih haških predmeta hrvatskom pravosuđu, a Meron je pozitivno ocijenio pripreme hrvatskog pravosuđa za preuzimanje suđenja za ratne zločine.

Hrvatska ministrica pravosuđa u četvrtak i petak će u Scheveningenu kraj Haaga sudjelovati na neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije i zemalja kandidata, na kojem je Hrvatska nazočna prvi put.

Pročitajte više