Haag: RH na sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU i zemalja kandidata

U HAAGU je u srijedu počeo s radom dvodnevni sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije i zemalja kandidata na kojem po prvi puta sudjeluje i Hrvatska koju predstavljaju ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić.

Sastanak, koji spada u redovite polugodišnje konzultacija ministara EU iz spomenutih resora, posvećen je usuglašavanju stavova o petogodišnjem programu mjera koje trebaju pridonijeti širenju prostora slobode, sigurnosti i vladavine prava u zemljama Unije.

Glavni aspekti programa, koji treba odobriti Europsko vijeće 5. studenoga, vezani su uz razmjenu sigurnosnih informacija, borbu protiv terorizma, upravljanje krizama, unutarnju sigurnost, zaštitu granica, jačanje djelovanja Europola i Eurojusta, zajednički sustav azila i politiku viza te partnerstvo s trećim zemljama u kontroli migracija.

"Nije riječ samo o borbi protiv terorizma, već o cjelokupnoj politici stvaranja prostora slobode, sigurnosti i vladavine prava. No govorimo o suradnji radi suradnje, već o suradnji koja nam daje dodatnu vrijednost u zaštiti naših društava, sigurnosti i prava građana", kazao je na konferenciji za novinare domaćin skupa nizozemski ministar pravosuđa Piet Hein Donner, čija zemlja predsjedava Unijom.

Predstavnici zemalja kandidata Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Turske, sudionicima su se obratili u neslužbenom dijelu skupa, a ministrica Škare Ožbolt govorila je o rezultatima koje je Hrvatska postigla u reformi pravosuđa i prilagodbi standardima EU.

Također je održala više bilateralnih sastanaka, među ostalim i s ministrima pravosuđa Francuske, Finske, Italije i Austrije na kojim je bilo riječi o mogućnostima suradnje u pravosuđu i konkretnim projektima koji se u okviru resornih reformi provode u Hrvatskoj.

Uoči prve plenarne sjednice skupa, održan je sastanak 25 članica EU i izaslanstva SAD koje je vodio državni tužitelj John Ascroft.

Izrazivši zadovoljstvo razvojem suradnje s europskim zemljama u borbi protiv terorizma, Ashcroft je kazao da je "zajedničko djelovanje puno uspješnije nego samostalno" i dodao kako je "obrana slobode i zaštita prava i sigurnosti građana zajednička zadaća".

"Suradnja SAD i EU omogućuje stalni napredak koji je važan za pariranje terorizmu koji se mijenja i evoluira", kazao je.

Naglasio je da mjere jačanja unutarnje sigurnosti u SAD donose rezultate koji se ogledaju u padu stope kriminaliteta na najnižu razinu u zadnjih 30 godina, povećanoj kontroli oružja, većem progonu gospodarskog kriminala i manjoj uporabi droge kod mladih.

Ashcroft je objavio da je tijekom posjeta Haagu s EU potpisan protokol o pravnoj pomoći i ektradiciji, dogovorena razmjena časnika za vezu između Federalnog istražnog ureda (FBI) i Europola, te stalna suradnja između tužiteljstva SAD i Eurojusta.

Europol i FBI u Haagu su također potpisali sporazum o razmjeni strateških i operativnih informacija.

"Ključni zajednički projekt je očuvati otvorene komunikacije SAD-EU i stvoriti zajednički prostor sigurnosti koji će se širiti i na druge zemlje", naglasio je državni tužitelj Ashcroft koji je u sustavu američke administracije ministar pravosuđa.

Povjerenik Europske komisije za pravosuđe Antonio Vitorino ocijenio je "suradnju s SAD ključnom za uspjeh u borbi protiv terorizma", dodajući da su glavni aspekti te borbe razmjena informacija, prekid financiranja terorizma i sigurnost granica. Istaknuo je važnost zaštite privatnosti i osobnih sloboda građana kod jačanja mjera sigurnosti.

Razmjenu informacija ocijenio je najvažnijim elementom petogodišnjeg programa "slobode, sigurnosti i pravde", navodeći da će se ta razmjena oslanjati na četiri europske baze podataka, onu Europola, Schengenskog graničnog režima te bazu o vizama i o otiscima prstiju.

Povjerenik Vitorino je najavio da će se Europska komisija zalagati da se interoperabilnost u razmjeni informacija koja bi omogućavala da policija jedne zemlje ima pristup bazi podataka u drugoj zemlji pod istim uvjetima kao i dvije službe reda u istoj državi.

Sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU i zemalja kandidata nastavlja se u petak.

Pročitajte više