HAAG:PRODUŽENO OGRANIČENJE TELEFONIRANJA MILOŠEVIĆU I ŠEŠELJU

Haški sud produžio je za daljnjih mjesec dana ograničenje telefoniranja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću i bivšem vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, objavio je sud u petak u priopćenju dostavljenom medijima. L

Bivši jugoslavenski predsjednik Milošević, optužen za genocid, zločine protiv čovječanstva i ratne zločine, iz svog pritvora u Haagu smije telefonski razgovarati samo sa svojom obitelji, pravnim savjetnicima, te diplomatskim i konzularnim predstavnicima.

Restrikcije su nametnute nakon što je u prosincu prekršio pravila suda i u pritvoru snimio razgovor koji je beogradski Radio S emitirao tijekom predizborne kampanje u Srbiji. Pravila suda pritvorenicima ne dozvoljavaju korištenje komunikacijskih privilegija u cilju vođenja političke kampanje u medijima.

Bivši vođa srpskih radikala Šešelj, također optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječanstva, razgovarao je iz svoje ćelije u Sheveningu s političkim istomišljenicima i novinarima. Nakon toga su mu nametnute iste restrikcije kao i Miloševiću, ali je Šešelj 25. prosinca ponovo flagrantno prekršio nametnute mu restrikcije, pa mu je sud nametnuo još oštrija ograničenja no Miloševiću, te ne smije razgovarati ni s članovima obitelji.

Odluka suda o produženju restrikcija na daljnjih 30 dana stupa na snagu 10. siječnja.

(Hina) sd



Pročitajte više