Habijan: Puljak za nerede na A1 optužuje HDZ, nadam se da će to osjetiti na izborima

Screenshot: N1

SABORSKI zastupnik HDZ-a i član Odbora za pravosuđe Damir Habijan na N1 televiziji govorio je o navijačkim neredima koji su se dogodili u subotu navečer na autocesti A1 nakon derbija Dinama i Hajduka. 

“Definitivno je riječ o jednom vrlo nesretnom događaju, je li najveći u posljednjih 10 godina, mislim da nije ni bitno. Ovo što se provlači ovdje je potreba za promjenama zakona, no ja bih rekao da je pitanje složenije. Nije samo pitanje normativnog okvira, prije svega je tu prevencija, ali specifikum je nogometa i veće potrebe komunikacije samih klubova kada su u pitanju ovakve utakmice nakon kojih se učestalo događaju incidenti. Ovo što smo imali prilike vidjeti i čuti, definitivno treba osuditi nasilje nad policijom. Nasilničko ponašanje nikada nije donijelo ništa dobro”, rekao je Habijan.

"Potrebne su strože sankcije"

Zakon je po njemu dobar, “pitanje je njegove primjene”.

“Vidjeli smo da je danas, u ovom slučaju, određen jednomjesečni pritvor za 10 osumnjičenika. Ako gledamo neku prijašnju praksu, mislim da je takva odluka i stroža. Ako uspoređujemo od prije, sudsku praksu je moguće mijenjati, sigurno u smislu izricanja strožih sankcija, pogotovo kada se radi o nasilju ovakvih razmjera”, kazao je te dodao: “Smisao strožih kazni je odvraćajući efekt, da nikome ne padne na pamet da nešto takvo više napravi. Jače i rigoroznije sankcije mogle bi postići taj efekt.”

“Nije bilo prekoračenja ovlasti”

Postavlja se i pitanje uporabe vatrenog oružja te je li policija mogla ranijim djelovanjem spriječiti da dođe do ovakvog incidenta.

“Stavljati fokus, kad govorimo o organizaciji utakmice, samo na policiju nije dobro. Policija je napravila ono što je u njenoj domeni. Same pripreme utakmice, tu je najbitnija upravo ta komunikacija među klubovima. Policija je odradila što je mogla u skladu s ovlastima, nije došlo do prekoračenja”, smatra Habijan.

O tome gdje je došlo do propusta i tko je za njih kriv, Habijan kaže da je prerano pričati, ali još jednom naglašava: “Samo postupanje policije je jasno – nije bilo nikakvog prekoračenja ovlasti.”

“Neovisno odakle frustracija i razlog ovakvog čina, to nije opravdanje za ovakvo ponašanje. Nedopustivo je i mislim da se mora napokon poslati jasna poruka da se to ne smije tolerirati”, dodao je.

"Skandalozna i opasna izjava Ivice Puljka"

Kandidat za splitskog gradonačelnika Ivica Puljak danas je za sve indirektno optužio HDZ – da su oni odgovorni za stanje u društvu, da su sve premrežili…

“Ovo je po mom mišljenju skandalozna izjava kandidata za gradonačelnika drugog najvećeg hrvatskog grada. Relativizirati što se dogodilo u subotu i politički parazitirati na ovom nemilom događaju, okrivljujući jednu političku stranku je opasno. Ono što stalno govorim, Puljak i oporbeni zastupnici često dodatno potpiruju vatru. Ovo u subotu povezati s jednom strankom je bez presedana, za svaku osudu i opasno. Nadam se da su Splićanke i Splićani čuli ovu izjavu i da će znati to vrednovati na izborima”, komentirao je Habijan.

"Normalno da premijer ne može prešutjeti osobne uvrede"

U posljednje vrijeme međusobno se vrijeđaju i predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. 

“Ja bih stavio fokus na sabor. Puljkova izjava je školski primjer kako se u medijima ne bi smjelo komunicirati, a u zadnje vrijeme toga ima jako puno. Pogotovo u saboru. Ako lakonski prozivate sve zastupnike HDZ-a, članove vladajuće koalicije lopovima, kriminalcima, bez da trepnete i to ulazi u javni prostor – imate veliki problem. Da se bilo koga samo tako može optužiti za kriminal, mislim da je opasno”, rekao je Habijan pa se osvrnuo na odnos predsjednika i premijera:

“Što se tiče predsjednika Zorana Milanovića i predsjednika vlade Andreja Plenkovića, mislim da tu ne možemo povlačiti paralelu. Ne radi se o sukobu, već o tome da Zoran Milanović nažalost u cijelom svom mandatu, a poglavito posljednjih nekoliko mjeseci, na jedan nevjerojatan način komunicira, pokazuje kako se ne bi trebalo komunicirati, prema svakome tko se ne slaže s njegovim mišljenjem ili mu stane na žulj. Definitivno da takav način ponašanja od strane predsjednika države nije dobar i nije dobar primjer nikome. Osobne uvrede normalno da premijer ne može prešutjeti, da mora na neki način reagirati kad je to neka osobna razina.”

Pročitajte više