HAC povećao cijene cestarina, pa se sad hvale koliko su zaradili

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

TIJEKOM proteklog vikenda, od 15. do 17. lipnja, na svim autocestama u nadležnosti HAC-a i Autoceste Rijeka - Zagreb zabilježen je promet od 573.834 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 28,67 milijuna kuna bez PDV-a, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a. Napomenuli su usto i kako podaci nisu usporedivi s prošlogodišnjim vikendom koji je zbog praznika bio produženi.

"Vikend podaci nisu usporedivi s podacima od prošlogodišnjeg vikenda jer je prošle godine 15. lipnja bio blagdan Tijelova i to četvrtkom, odnosno radilo se o produženom vikendu za razliku od proteklog", ističu iz HAC-a.

Slijedom toga, kako navode, i broj vozila ovog vikenda manji je za 1,98 posto.

Gledajući razdoblje od gotovo šest mjeseci, od početka godine do 17. lipnja, zabilježen je promet od 22.420.359 vozila, a naplaćena je cestarina u iznosu od 1,28 milijardi kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi se povećanje prometa za 6 posto, dok je naplaćena cestarina veća za 8 posto, ističu iz HAC-a.

Poskupljenje cestarina

No treba podsjetiti i da je u ponoć 15. lipnja došlo do poskupljenja cestarina. Tako je ove godine povećanje cijene od 10 posto za prvu A, prvu te drugu skupinu vozila stupilo na snagu više od dva tjedna ranije nego što je to bilo prošle godine.

Iz HAC-a su tada poručili kako je to zbog toga što je i sama sezona ranije krenula.

Tako sada cestarina na autocesti A1 od Zagreba do Dugopolja za II. skupinu vozila košta 312 kuna, a za I. skupinu vozila 200 kuna. Od Zagreba do Karamatića za vozila II. skupine cestarina je 394 kune, a za vozila iz I. skupine 256 kuna.

Na autocesti A1 - A6 Zagreb - Rijeka vozila II. skupine cestarinu plaćaju 139 kuna, a I. skupine 77 kuna. Od Zagreba do Lipovca vozila II. skupine plaćaju cestarinu 212 kuna, a vozila I. skupine 141 kunu. Cestarina za Krčki most poskupila je na 51 kunu za vozila II. skupine te na 39 kuna za vozila I. skupine.

Ovakav obračun cijena na snazi će biti tri mjeseca, do 14. rujna.

Pročitajte više