Haićanski pobunjenici najavljuju novu ofenzivu i svrgavanje predsjednika

HAIĆANSKI pobunjenici pokrenut će idućih dana ofenzivu s ciljem svrgavanja predsjednika države Jeana-Bertranda Aristidea, objavio je u ponedjeljak pobunjenički vođa.

Guy Philippe, nekadašnji šef policije u Cap-Haitienu, drugom po veličini gradu u zemlji kojeg su pobunjenici zauzeli u nedjelju, rekao je u radijskom intervjuu da pobunjenici sada namjeravaju osvojiti Saint-Marc, grad stotinu kilometara od Port-au-Princea.

Francuska i Njemačka pozivale su međuvremenu svoje državljane da napuste Haiti. Prije nekoliko dana isto su učinile i Sjedinjene Države.

Philippeov intervju objavljen je istoga dana kada je Aristideova politička oporba najavila da će do 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu reagirati na međunarodni mirovni plan koji bi Aristidea održao na vlasti do kraja mandata u veljači 2006, ali bi bio izabran i neutralni premijer, a pripadnici oporbe ušli bi u vladu. Aristide je već podržao taj plan.

Tu oporbu ne treba miješati s pobunjenicima koji su u trotjednom ustanku zauzeli sjever zemlje. Oporba mjesecima održava prosvjede i traži Aristideovu ostavku, a pobunjenici su skupina sastavljena od pripadnika nekadašnjih paravojnih formacija, trgovaca drogom i bivših Aristideovih pristaša koji su se okrenuli protiv predsjednika kad im je, kako tvrde, ubio jednoga od vođa.

Pročitajte više