Hamas povlači odluku o zabranjivanju kontroverzne knjige iz škola

NEGODOVANJE javnosti natjeralo je palestinsko Ministarstvo obrazovanja da povuče svoju odluku o povlačenju "kontroverzne" antologije palestinskih narodnih priča iz škola zbog nejasnih seksualnih aluzija koje se u njoj nalaze.

Radi se o knjizi naslova "Pričaj ptico, pričaj ponovno". Knjigu, koja sadrži oko 400 narodnih priča koje su pričale Palestinke, skupila su dvojica arapskih profesora, Sharif Kanaana i Ibrahim Muhawi, a objavilo sveučilište Cambridge 1989.  2001., kad je knjiga prevedena na arapski, palestinska vlada je kupila 3000 primjeraka i podijelila ih po školama diljem područja palestinske samouprave.

Ovaj tjedan je Hamasovo Ministarstvo obrazovanja povuklo i uništilo oko 1500 primjeraka knjige, obrazlažući odluku time što su u dvije priče intimni dijelovi tijela nazivani arapskim kolokvijalnim imenima, što je ekstremističkom Hamasu zasmetalo. Hamas općenito pokušava udariti malo jaču islamizaciju područja palestinske samouprave, da bi poništio sekularni utjecaj Fataha.

No, odmah nakon objave o povlačenju knjiga, profesori u školama su se pobunili i najavili štrajk koji je trebao početi danas. To je bila jedna od udarnih vijesti u novinama, a cijeli medijski pritisak naveo je Nassera Shaera, Hamasovog ministra obrazovanja, da povuče kontroverznu odluku.

Shaer je u telefonskom razgovoru s Associated Pressom rekao da poduzima mjere da "spriječi ilegalno uništavanje knjiga". Također je napomenuo da je cijeli proces poduzet bez njegovog znanja i odobrenja.

U međuvremenu situacija na područjima palestinske samouprave sve više kuha. Premijer Ishmail Haniyeh najavio je da se nova vlada neće formirati prije kraja ovog tjedna, a sve dok ne dođe do formalne geste formiranja vlade, napetost je velika. Danas je na Zapadnoj obali napadnut Hamasov ministar. U napadu nitko nije poginuo.

J.D.

Pročitajte više