Hamas pušta izraelskog vojnika Gilada Shalita u zamjenu za više od tisuću svojih zarobljenika

HAMAS je predao izraelskog vojnika Gilada Shalita egipatskim posrednicima nakon pet godina njegova zarobljeništva. Dio je to dogovora o zamjeni zatočenika koji je Hamas sklopio s Izraelom, kazali su dužnosnici Hamasa za BBC.

Više od tisuću palestinskih zarobljenika bit će stjecajem tog dogovora oslobođeno. Prvih 477 zarobljenika bit će oslobođeno tijekom današnjeg dana.

Danas 25-godišnji Gilad Shalit odvezen je do prijelaza Rafah između Gaze i Egipta kako bi bio predan u prisutnosti izraelskih predstavnika, izvijestio je Hamas. Odatle će biti odvezen do prijelaza Keren Shalom između Egipta i Izraela.

U međuvremenu, prvi od 477 palestinskih zarobljenika prijeći će u Egipat iz Kerem Shaloma. Preostalih 550 trebalo bi biti pušteno na slobodu tijekom idućeg mjeseca.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu pokušava u međuvremenu umiriti narod: "Razumijem da je teško prihvatiti da ovi ljudi koji su počinili strašne zločine protiv vaših voljenih neće za to platiti kako zaslužuju", napisao je u priopćenju.

S druge strane, u Gazi, Hamas se priprema za doček 295 zatvorenika. Ministar unutarnjih poslova pozvao je stanovnike da se suzdrže u korištenju oružja i municije u izražavanju veselja. 

Pročitajte više