Hamburška policija uhitila trojicu Čečena, navodnih terorista

POLICIJA u Hamburgu uhitila je u petak trojicu Čečena koji su na autobusnoj postaji razgovarali o tome kako će počiniti "herojstva" u ime Alaha, no čini se da nisu planirali teroristički napad.

Hamburška policija objavila je da su muškarci, u dobi od 21 do 25 godina, pronađeni nakon potrage širokih razmjera u sklopu koje je više od 1.000 policajaca tijekom noći postavilo cestovne blokade i pomno pretražilo drugi grad po veličini u zemlji.

Medijima su čak distribuirane snimke koje je zabilježila sigurnosna kamera u autobusu nakon što je očevidac načuo kako sumnjivci prije ukrcavanja razgovaraju na arapskom.

Očevidac je postao sumnjičav i upozorio je policiju nakon što je čuo da je jedan od sumnjivaca rekao: "Sutra ćemo pred Alahom stajati kao heroji".

Policija, međutim, smatra da trojica muškaraca nisu planirala teroristički napad. "U ovome trenutku ne vjerujem da je bilo ikakvih konkretnih planova za napad", rekao je šef policije Reinhard Chedor.

Dodao je da su Čečeni zadržani na daljnjem ispitivanju, a u ostale pojedinosti nije želio ulaziti.

Iz sigurnosnih izvora doznaje se da je pod redovitim nadzorom u gradu oko 200 islamističkih radikala, među kojima je i dvadesetak osoba za koje se smatra da predstavljaju opasnost.

U Hamburgu su živjeli i djelovali izvršitelji terorističkih napade na Sjedinjene Države 11. rujna 2001., a tzv. hamburška ćelija se smatra jednom od najjačih ćelija Al Qaide na području Europe.

Pročitajte više