Harri Holkeri i službeno preuzeo dužnost na čelu misije UN-a na Kosovu

NOVI civilni upravitelj UN-a na Kosovu, bivši finski premijer Harri Holkeri, doputovao je u ponedjeljak u Prištinu gdje je i službeno preuzeo dužnost na čelu misije UN-a na Kosovu.

Holkerija su u prištinskoj zračnoj luci dočekali visoki dužnosnici UNMIK-a a nakon dočeka on nije dao službenu izjavu.

Ured za informiranje UNMIK-a objavio je kako će novi civilni upravitelj UN-a na Kosovu i čelnici kosovskih institucija večeras sudjelovati na komemorativnom skupu povodom nedavnog bombaškog napada na sjedište UN-a u Iraku. Među ubijenima u tom napadu je i prvi šef UNMIK-a na Kosovu Sergio Viera de Mello, bivša glasnogovornica UNMIK-a Nadia Younes i drugi.

Kako je najavljeno, Holkeri će u utorak o aktualnoj situaciji na Kosovu i njegovim prioritetima razgovarati s predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, premijerom Bajramom Rexhepijem i predsjednikom kosovskoga parlamenta Nexhatom Dacijem. Za srijedu su zakazani susreti s čelnikom Demokratske partije Kosova Hashimom Thaqijem, predsjednikom Alijanse za budućnosti Kosova Ramushom Haradinajem i srpskim članom predsjedništva Skupštine Kosova, Oliverom Ivanovićem.

Zasad Holkeri nije objavio više pojedinosti o svojem programu rada i ciljevima koje će pokušati ostvariti tijekom jednogodišnjeg mandata na Kosovu. Ipak, tijekom nedavnog dvodnevnog posjeta Kosovu Holkeri je kazao da će dosljedno provoditi Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i neće dopustiti miješanje u svoj rad.

Pročitajte više